De drie belangrijkste succes factoren van Azienda Agricola Cortese zijn bodem, zon en klimaat. Het Siciliaanse landschap is een caleidoscoop van lokale karakters en wijnstokken, deze kenmerken zich door de wijnen die ze voortbrengen. Bij Azienda Agricola Cortese gebruiken ze geen chemische middelen, maar ze maken gebruik van het natuurlijke ritme en dat vereist zorgvuldige aandacht en een constante aanwezigheid in de wijngaard. Voor de wijnmakers is biologische wijnbouw geen keuze, maar de enige optie. Iedere wijngaard wordt individueel benaderd en ontwikkeld, niet wordt geforceerd. Ze maken gebruik van traditionele methodes, een voorbeeld hiervan is het vergistingsproces in grote terracotta kruiken.
De naam Nerello Mascalese is afgeleid van Mascali, een dorpje aan de voet van de Etna. Nog niet zo lang geleden hebben wijnmakers de Nerello Mascalese een nieuw leven ingeblanzen, niet alleen rondom de Etna, maar ook in andere regio’s van Sicilië. Om het karakter van deze druif volledig tot zijn recht te laten komen, heeft deze druif een verschil tussen dag- en nachttemperatuur nodig in de laatste periode van het rijpingsproces.
De Nerello Mascalese is helder robijnrood van kleur met een fijn en complex aroma, deze doet denken een mix van rood fruit met een verfijnd kruidig karakter. In de smaak komt de elegantie van de vulkanische bodem naar boven. De tannines zijn zijdezacht, mooi in balans met een opvallend mineraal karakter.