De perfecte locatie voor een uniek terroir, Alentejo Portugal en dan heel specifiek de plaats Vidigueira. Dit gebied ademt al eeuwen wijn. We gaan terug tot de Romeinse tijd, want één van de oudste wijnmakerijen uit die tijd bevinden zich dichtbij Quinta do Quetzal. Het wijnhuis heeft een Nederlands tintje, de eigenaar is familie de Bruin. Zij wilde een plek creëren waar alles wat ze zo lief hebben, konden onderbrengen, Portugal, wijn en kunst en dit in de complete expressie van de omgeving. De wijngaarden liggen op de heuvels rondom het wijnhuis en genieten van een licht continentaal klimaat. Zomers zijn heet, maar de winters bieden voldoende koeling en regenval. Door de hogere ligging profiteren ze hier ook nog van verkoelende winden vanaf de Atlantische oceaan. De druivenstokken van deze wijn staan op redelijk steile hellingen met een lagere opbrengst, dit brengt veel concentratie en smaak met zich mee.
De Brut is gemaakt op traditionele wijze van de druiven Antão Vaz-Arinto en Perrum. Met name de hoge zuren van de Perrum geven de wijn een heerlijke frisheid van citrus. De perrum is de Portugese benaming voor palomino, een druif die vooral zijn bekendheid heeft in het sherry gebied. De wijn rijpt overigens veel langer dan dat een standaard champagne dat doet, namelijk 24 maanden. Alle druiven voor deze Quetzal Brut zijn afkomstig uit een jaartal, dit geeft hem indirect ook een “vintage”status. Bijzonder glas!
Nadat de basis wijn is verdeeld in flessen en voorzien van ‘liqueur de tirage’ een mengsel van gist en suiker, rijpt de wijn 24 maanden op zijn gist. Een rijp en intens aroma, fruitig en toasty!
Over het wijnhuis!
Quinta do Quetzal ligt in het hart van de regio Alentejo, op de rijke hellingen van Vidigueira. Het ligt vlak bij het oudst bekende Romeinse wijngoed van Portugal en Spanje. Het microklimaat en onze heuvels maken het de perfecte locatie voor een uniek terroir. De bodem waar de druiven op groeien is rijk aan schist, het plaatselijke gesteente. Ze richten zich op de beperkte productie van geconcentreerde druiven van topkwaliteit om wijn te maken waarin het karakter van de omgeving tot uiting komt. In de moderne wijnmakerij bewaren ze de wijnbereiding tradities en -technieken van zowel de Romeinen als de streek Alentejo. De druiven worden bovenin de adega gestort en eindigen als heerlijke wijnen in de wijnkelders, uitsluitend geholpen door de zwaartekracht. De kelders liggen diep onder de grond, waardoor ze op natuurlijke wijze koel blijven en de wijnen langzaam kunnen rijpen. Om de Quetzal-ervaring volledig te maken, heeft de familie een nieuw gebouw, een restaurant, winkel en kunstcentrum geopend. Het gebouw is gedeeltelijk bedekt met schist. Het gebouw is opvallend maar past naadloos in de omgeving. De omringende ruimte is ingericht met planten die er van nature voorkomen, waardoor u de natuurlijke habitat van de Alentejo optimaal kunt ervaren. Familielandgoed Cees en Inge de Bruin zijn verzamelaars en mecenassen van hedendaagse kunst. Het gezin De Bruin heeft al meer dan 40 jaar een warme band met Portugal. Door middel van Quinta do Quetzal willen ze hun passie voor de Portugese cultuur, natuur, keuken en wijn met anderen delen. Elk jaar richten ze, in samenwerking met hun dochter Aveline de Bruin, een nieuwe tentoonstelling op het landgoed in. Uitgangspunten voor iedere tentoonstelling zijn hun eigen collectie en hun contacten in de kunstwereld. Jose Portela de vaste wijnmaker op Quetzal en Rui Regina (de Vliegende wijnmaker) kunnen met oude technieken, een rijk terroir en perfecte druiven pure meesterwerken scheppen.