Nius Verdejo, een heerlijke frisse fruitige wijn uit de Rueda!
Nederlandse wijnmaker Rudolph Nipius
Sinds 2003 worden de wijnen op de markt gebracht onder de naam Nius. De naam Nius komt van de Nederlandse wijnmaker Rudolph Nipius. Nius is de afkorting van de familienaam en de ‘pi’ die uit de naam weggelaten is, is terug te vinden op het etiket in de vorm van een pi-teken. Samen met wijnmakers uit Spaanstalige regio’s werkt Rudolph hard om wijn te produceren die exact kenmerken én karakteristieken van het gebied vertonen. Na jarenlang gewerkt te hebben in deze gebieden met onder andere koffie en tabak, heeft hij onder andere zijn kennis over de taal opgedaan en de cultuur leren kennen.
De druiven van Nius Verdejo
De Nius Verdejo Sauvignon Blanc is gemaakt in samenwerking met de Spaanse wijnmaakster Pilar Garcia. Ieder jaar wordt er een nieuwe blend samengesteld, maar het grootste gedeelte van de wijn bestaat ieder jaar uit Verdejo en de Sauvignon Blanc wordt aangevuld. Op oude hoog gelegen percelen groeien de druiven van deze wijn. Ze worden ‘s nachts geoogst, zodat de druiven hun frisheid behouden. Na de vinificatie wordt de wijn licht gefilterd.
Te serveren bij
Deze frisse Verdejo heeft aroma’s van citrus, grapefruit, limoen, anijs, honing, gras en groene kruiden. In de afdronk een herkenbaar bittertje voor Verdejo. De wijn is heerlijk te drinken bij gegrilde of gebakken vis, kruidige gerechten, wit vlees, sushi en de Oriëntaalse keuken.
Rudolf en zijn eigen twist
Naast zijn enorme liefde voor de Verdejo druif is Rudolf fan van meer gebieden in Spanje. Hij maakt maar al te graag wijnen met zijn eigen twist. Zo heeft hij in de streek Rioja een eigen interpretatie gemaakt waarin hij naast Tempranillo ook de inheemse druif Graciano verwerkt. Deze wijn heet JeNius (lees<djie-nie-us>), een knipoog naar de vele data analyses die hij vooraf aan het maken van de wijn heeft gedaan. Ook in het zuiden van Spanje maakt hij wijn, vlak naast de bekende badplaats Alicante. De wijn die hij hier maakt heeft hij opgedragen aan zijn 15 jaar als wijnmaker met de titel: De Nada. Tot slot heeft Rudolf ook de oversteek gemaakt naar Chili. Hier maakt hij een tweetal bijzondere wijnen in de koelere gebieden aan de kust van Chili. De Nius Chili Sauvignon Blanc en de Nius Syrah met maarliefst 18 maanden houtrijping.
Klik hier voor de website van Rudolf Nipius om nog veel meer te weten te komen over hem als wijnmaker.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.