Esperao staat bekend om zijn wijnen en olijfolies van hoge kwaliteit. Ook hecht het bedrijf enorm veel waarde aan duurzaamheid. De wijngaarden van Esperao zijn gevestigd in de regio Alentejo, waar het klimaat gekenmerkt wordt door zeer hete zomers met sterke afkoeling in de nacht en strenge winters. Op de plek van het huidige estate staat werd in de tijd van de Romeinen al wijn verbouwd. In 1985 is hier een super moderne winery neergezet gevolgd door een tweede winery speciaal voor witte wijnen in 2002. Het bedrijf werkt volledig biologisch.
De Esporao Privat Selection Red is een zeer diepgekleurde rode wijn gemaakt van Alicante Boushet, Aragonez en Syrah. Na vinificatie heeft hij 18 maanden gerijpt waarvan 30% in nieuwe vaten en 70% in wat oudere vaten. Het is een wijn met een rijke geur van vooral rijp rood fruit en gedroogd fruit. Verde heeft deze wijn aroma’s van tabak, kruiden en toast. Het is volle dikke wijn met stevige tanine en een behoorlijk bewaarpotentieel. Deze wijn is perfect om te combineren met mooie gerechten zoals bijvoorbeeld: Ossenhaas met paddenstoelen, hertenbiefstuk, lamsbout of varkenshaas, maar ook mooi bij een stukje zeer oude kaas.
Onderscheidingen:
Wine Spectator – 90 punten (2012)
Revista de Vinhos – 18/20 punten (2012)
Wine Enthusiast Okt. 2018 – 93 punten (2013)