Het bedrijf Gaja bestaat al sinds 1859 en werd toen opgericht door Giovanni Gaja in Barbaresco, Piemonte. Sinds 1961 wordt het geleid door Angelo Gaja en hij heeft er mede voor gezorgd dat het gebied Piemonte internationaal meer bekendheid kreeg. Inmiddels is Gaja een van de meest bekende producenten uit Italie, te vergelijken met de faam van Antinori bijvoorbeeld. Naast de wijngaarden in Barbaresco heeft Gaja ook wijngaarden in Toscane: in Bolgheri en Montalcino. In Toscane worden vooral Super Tuscans geproduceerd door hen. Inmiddels nemen de dochters van Angelo het bedrijf langzaam over. Angelo wilde in die tijd niet werken volgens de officiële classificaties die bestaan in Italië en bracht zijn wijnen uit met het label: Single Vineyard. Zijn kinderen hebben besloten alleen nog de Single Vineyard Nebbiolo uit te brengen en brengen dus nu ook weer wijnen op de markt met de benamingen Barbaresco en Barolo.
In Toscane staat de wijngaard Pieve Santa Restituta staat alleen beplant met Sangiovese. De Sangiovese wordt lokaal Brunello genoemd. De bodem bestaat hier vooral uit klei, zand en kalksteen. Ook hier richt Gaja zich op zeer hoge kwaliteit. De oogst van 2001 en 2002 hebben zij verkocht omdat het wegen weersomstandigheden niet voldeed aan de gewenste kwaliteit.
Na vergisting rijpt de wijn 24 maanden op houten vaten, vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op betonnen vaten. Na deze rijping van 30 maanden, krijgt de wijn nog een flesrijping van 2 jaar voor hij op de markt komt. Het is een zwoele elegante wijn met aroma’s van confiture, kruidige houttonen en een romige afdronk. Deze wijn past mooi bij vleesgerechten of gerijpte kazen.