Vina Tarapaca ligt aan de voetheuvels van de Andes en is opgericht in 1874 door Don Francisco de Rojas y Salamanca. Toen heette de wijnmakerij nog Vina de Rojas. In 1892 werd de winery overgenomen door de familie Zavala, waarna het domein al snel omgedoopt werd tot “Vina Tarapaca Ex Zavala”. Vele uitbreidingen en innovaties volgden. In 2016 kreeg het bedrijf zelfs een waterkrachtcentrale, met behulp van de Maipo-rivier wordt elektriciteit opgewekt. De energie die niet door Tarapaca wordt gebruikt, wordt geleverd aan het nationale elektriciteitsnet, zodat er meer gebruik wordt gemaakt van schone energie in het land. Ook in 2016 wonnen zij de award Green Company of the Year. Het bedrijf probeert op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te werken uit sociaal, economisch en milieutechnisch oogpunt. Naast de krachtcentrale gebruiken zij bijvoorbeeld ook zonnepanelen en zorgen zij ervoor dat de biodiversiteit in de wijngaarden zo groot mogelijk is.
De wijngaarden van de winery liggen in Isla de Maipo wat gezien wordt als de beste en meest traditionele regio voor het maken van Chileense wijn. De wijngaarden staan bekend als ‘Maipo Valley’s Natural Clos’ omdat ze een perfect microklimaat hebben en volledig afgeschermd liggen door de omliggende bergen. In Frankrijk worden met beton ommuurde wijngaarden ‘Clos’ genoemd.
Sinds 2014 worden de wijnen gemaakt door Sebastian Ruiz die aangesteld is om zowel de beroemde wijnbereiding van het huis aan te houden als te innoveren en meer uitdrukking van het terroir in de wijnen terug te brengen.
Tarapaca heeft verschillende manieren van wijn maken. Voor de Gran Reserva lijn wordt alleen gebruik gemaakt van de beste percelen en wordt gekeken naar de perfecte balans, finesse en het karakter van de druif.
De Gran Reserva Syrah is intens paars van kleur en heeft aroma’s van zwarte olijven, pruim, blauwe bes, cassis, viooltjes en witte peper. De wijn heeft een volle body en een fluweelzachte afdronk. Een goede combinatie bij deze Syrah is gegrilde kalkoen, varkensvlees, kalkoen, konijn, pittig eten of harde kazen.