De drie belangrijkste succes factoren van Azienda Agricola Cortese zijn bodem, zon en klimaat. Het Siciliaanse landschap is een caleidoscoop van lokale karakters en wijnstokken, deze kenmerken zich door de wijnen die ze voortbrengen. Bij Azienda Agricola Cortese gebruiken ze geen chemische middelen, maar ze maken gebruik van het natuurlijke ritme en dat vereist zorgvuldige aandacht en een constante aanwezigheid in de wijngaard. Voor de wijnmakers is biologische wijnbouw geen keuze, maar de enige optie. Iedere wijngaard wordt individueel benaderd en ontwikkeld, niet wordt geforceerd. Ze maken gebruik van traditionele methodes, een voorbeeld hiervan is het vergistingsproces in grote terracotta kruiken.
In Sicilië worden 3 verschillende klonen van de Catarratto gebruikt: Comune, Lucido en Extra Lucido. Iedere kloon heeft zijn eigen karaktereigenschappen. De Catarratto Lucido is zeldzamer, heeft kleinere trossen en de druiven geven een lagere opbrengst. Hij is herontdekt op het eiland door zijn uitstekende kwaliteit. “Lucido” betekent letterlijk glimmend, je raadt vast al waarom, deze druif heeft een ongewoon glimmend schilletje.
De druiven worden midden september met de hand geplukt, dit gebeurt al vroeg in de ochtend om de druiven zo fris mogelijk te houden. De druiven worden ontsteeld en heel zacht geperst met een pneumatische pers.
De Catarratto Lucido is strokleurig met groene tonen. De wijn heeft een karaktervol bouquet, hij is licht kruidig en heeft wat weg van jasmijn, nootmuskaat en een vleugje witte perzik. In de mond is er een sterke minerale achtergrond, dit zorgt voor een perfecte balans met een levendige zuurgraad. De afdronk is lang en complex met heerlijke amandeltonen.