Nius is het merk van de Nederlandse wijnmaker Rudolph Nipius. Nius is de afkorting van de familienaam. De ‘pi’ die uit de naam gelaten is vinden we terug op het etiket in de vorm van een pi-teken. Rudolph werkt samen met wijnmakers uit Spaanstalige regio’s om wijnen te produceren die precies die kenmerken en karakteristieken van het gebied tonen. Zijn kennis over de taal, regio en cultuur deed hij op na jarenlang gewerkt te hebben in deze gebieden met onder andere koffie en tabak. Sinds 2003 worden de wijnen op de markt gebracht onder de naam Nius.
De Nius Verdejo Sauvignon Blanc is gemaakt in samenwerking met de Spaanse wijnmaakster Pilar Garcia. Ieder jaar stellen zij samen zorgvuldig de nieuwe blend samen. De wijn bestaat ieder jaar voor het grootste gedeelte uit Verdejo aangevuld met een klein beetje Sauvignon Blanc. De druiven groeien op oude hoog gelegen percelen.
De druiven worden ’s nachts geoogst om ervoor te zorgen dat de druiven hun frisheid behouden. Na vinificatie wordt de wijn licht gefilterd. Deze frisse Verdejo heeft aroma’s van citrus, grapefruit, limoen, anijs, honing, gras en groene kruiden. In de afdronk een herkenbaar bittertje voor Verdejo.
Deze wijn vormt de basis voor de Nius Fermentado en Barrica. De wijn heeft 6 maanden houtrijping gehad, wat zorgt voor meer gerijpte tonen en duidelijke houtsmaken! De totale productie van deze wijn is nog beperkt, slechts 4 vaten van de afgelopen jaargang! Serveer deze wijn bij vis, gevogelte of een lekkere pasta met romige saus.
Naast zijn enorme liefde voor de Verdejo druif is Rudolf fan van meer gebieden in Spanje. Hij maakt maar al te graag wijnen met zijn eigen twist. Zo heeft hij in de streek Rioja een eigen interpretatie gemaakt waarin hij naast Tempranilloook de inheemse druif Graciano verwerkt. Deze wijn heet JeNius (lees<djie-nie-us>), een knipoog naar de vele data analyses die hij vooraf aan het maken van de wijn heeft gedaan. Ook in het zuiden van Spanje maakt hij wijn, vlak naast de bekende badplaats Alicante. De wijn die hij hier maakt heeft hij opgedragen aan zijn 15 jaar als wijnmaker met de titel: De Nada. Tot slot heeft Rudolf ook de oversteek gemaakt naar Chili. Hier maakt hij een tweetal bijzondere wijnen in de koelere gebieden aan de kust van Chili. De Nius Chili Sauvignon Blanc en de Nius Syrah met maar liefst 18 maanden houtrijping.
Klik hier voor de website van Rudolf Nipius om nog veel meer te weten te komen over hem als wijnmaker.