Cantina Tudernum werd opgericht in 1958, toen 54 wijnmakers hun krachten bundelden om wijn te maken. Van enkele hectares bereikte het “wijngaardpark” van wijnhuis Tudernum in de jaren ‘75 tot ‘95 tot aan ongeveer 650 hectare.
De reorganisatie van de wijnmakerij begon in 1995, wat leidde tot de huidige 350 hectare en markeerde het begin van een nieuwe fase voor kwalitatief betere Tudernum-wijnen.
Terwijl de wijngaarden die in de jaren zeventig werden aangelegd, werden gekenmerkt door grote beplantingsgebieden en zeer productieve variëteiten, werden voor degenen die vanaf het begin van de jaren negentig opnieuw werden aangeplant, zowel typische variëteiten van het gebied als Grechetto, Sangiovese en Sagrantino, maar ook internationale druivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay, goed gekeken naar variëteiten met kwaliteit. De nieuwe wijngaarden zijn allemaal mechanisch te bewerken, aandacht die de wijnmakerij altijd heeft gewijd aan technologische innovaties in de sector.
De wijn is gemaakt van Grechetto, Trebbiano en Garganega. Het is een zeer fruitige wijn met aroma’s van geel fruit, honing, amandel en een beetje karamel. Deze zachte wijn combineer je bij een voorgerechtje, pasta’s zonder rode saus of gegrilde vis.Â