Primitivo is een druif die de laatste jaren erg populair geworden is door zijn fruitige karakter en mooie prijs-kwaliteitverhouding. Wereldwijd staat er zo’n 32.000 hectare aangeplant. Primitivo komt vooral voor in Puglia, het zuiden van Italië. Hier staat naast Primitivo ook veel Negroamaro aangeplant, het iets kruidigere zusje van de Primitivo. Primitivo komt van het Latijnse Primitivus, wat betekent: de eerste die rijp is. Primitivo heeft over het algemeen veel alcohol, een gemiddelde body, een klein zoetje, lage zuurgraad en gemiddelde tannine. Primitivo geeft stevige wijnen met een beetje ‘jammy’ karakter, aroma’s van specerijen, bramen, aardbei, zoete tabak en een chocolade bittertje. Hoe oud de wijnstokken zijn heeft invloed op de aroma’s die de druif ontwikkeld. Jonge aanplant zorgt voor wat meer cassis tonen terwijl de oudere stokken zorgen voor meer kruidigheid. De druif is erg donker van kleur en kan goed tegen hitte. Een laatste eigenschap, de Primitivo geeft vaak wijnen met hoger alcoholpercentage. Doordat de druiven veel suikers bevatten tijdens het oogsten kan het alcoholpercentage oplopen tussen de 14 en 18 procent. De ideale serveertemperatuur voor de wijnen ligt tussen de 16 en 20 graden. Als je de wijn iets terug koelt komt het fruitige karakter nog meer tot zijn recht. De wijnen gemaakt op het fruit karakter drink je het best jong. De betere exemplaren hebben een bewaarpotentieel van 5 tot 7 jaar. Primitivo combineert natuurlijk goed bij de Italiaanse keuken. De druif past goed bij pasta gerechten, zeker in combinatie met tomatensaus. Deze wijn combineert ook mooi bij een stukje vlees, maar dan het liefst zonder saus.
De belangrijkste herkomstgebieden voor Primitivo zijn:
1.
Primitivo di Gioia del Colle DOC
2.
Primitivo di Salento DOC
3.
Primitivo di Manduria DOP
In Europa vinden we de grootste aanplant Primitivo in Puglia, hier kent de druif verschillende namen. Onder welke namen vinden we deze druif nog meer terug?
Californie: Zinfandel
Kroatie: Tribidrag, Crljenak Kastelnski
Montenegro: Krasojia
Puglia: Morellone, Primaticcio, Uva di Corato, Zagarese
De meningen zijn een beetje verdeeld of Primitivo eerst aangeplant stond in Californië als Zinfandel of in Italië als Primitivo. Men heeft lange tijd gedacht dat beide druiven afstammen van de Kroatische druif Plavic Mali. Uit recent onderzoek is gebleken dat de Zinfandel en Primitivo beiden afstammen van de Kroatische druif Tribidrag. In Californië staat nog net wat meer Zinfandel aangeplant als in Puglia. Zinfandel combineert door de zoete specerijen mooi bij de Turkse en Marokkaanse keuken.

Toont alle 3 resultaten

Zonello Colle Degli Amoretti

8,95
De Primitivo is een betrouwbare klassieke druif. Het verhaal dat veelal vertelt wordt, is dat in vroegere tijden de Primitivo

Memoria Primitivo di Manduria

12,95
Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige

Alceo Primitivo

8,95
Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige