Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige overheid. Zij stelden geld beschikbaar om samenwerking tussen verschillende wijnhuizen te stimuleren, wat eerst niet vanzelfsprekend was. Een kleine groep wijnbouwers sloegen de armen ineen en besloten van de lokale druif Primitivo daar wijn op de markt te brengen. Zo werd in 1928 “Federazione Vini” opgericht, een vereniging van enkele producenten die 4 jaar later, op 9 juli 1932, haar juridische status van coöperatie officieel maakte onder de naam “Consorzio Produttori Vini e Mosti Rossi superiori da taglio per la zona di Manduria ”. Die naam refereert aan de belangrijkste druif van de regio, Primitivo di Manduria. Waar deze vroeger tot de lagere kwaliteit behoorde, is deze, ook mede door de coöperatie, tegenwoordig niet weg te denken uit de top van Italië. Ze produceren een breed scala aan wijnen, uiteraard met de nadruk op Primitivo (di Manduria), maar gebruiken ook Negroamaro, Malvasia Nera voor rode wijnen en Fiano, Verdeca, Chardonnay en Mavasia Bianca voor hun witte wijnen.
Deze wijn wordt gemaakt van de misschien wat onbekendere Fiano druif. De wijngaarden zijn zo’n 20 jaar oud. De wijn rijpt in RVS dat zorgt voor een mooie frisheid in de wijn. De wijn is helder, strogeel van kleur en heeft een bouquet van perzik, meloen, kruiden en dennen, dit vertaalt zich naar het rijpe, medium-bodied smaken palet. De smaak is warm en zacht met pittige zuren in de mond vergezeld met frisheid en tonen van anijs. De aangename bloemige toon houdt aan in de afdronk. Probeer deze wijn eens uit bij tagliatelle met asperges en eieren of bij scholfilets met boter en citroen.