De wijn Brutal staat voor 20 jaar ‘dankbaar zijn’ voor het mogen creëren van NIUS wijnen. Rudolph Nipius wilde hiervoor graag een 100% Tempranillo. Dit is de koning van de Spaanse blauwe druivenrassen! Tempranillo zit vol donkerrood rijp fruit, het is sappig, en heeft ook de aroma’s van getoast hout, grafiet met een hint kruidigheid. De wijn heeft rijpe strelende tannine en een pepertje in de afdronk. Heerlijk om te serveren bij gegrilde groenten, vleesgerechten, stoofgerechten of belegen kazen.
Nius is de afkorting van de familienaam. De ‘pi’ die uit de naam gelaten is vinden we terug op het etiket in de vorm van een pi-teken. Rudolph Nipius werkt samen met wijnmakers uit diverse Spaanse regio’s om wijnen te produceren die precies de kenmerken en karakteristieken van het gebied tonen. Zijn kennis van de taal, regio en cultuur deed hij op na jarenlang gewerkt te hebben in deze gebieden met onder andere koffie en tabak. Sinds 2003 worden de wijnen op de markt gebracht onder de naam Nius.
De NIUS Brutal is gemaakt in samenwerking met de Spaanse wijnmakers Patricia Lozano en Marcelo Morales. De druiven zijn afkomstig van verschillende percelen. De wijnstokken staan aangeplant als bushvines op een bodem van zand, kalk en kiezel.
Als de trossen worden ontsteeld, ondergaan de gekneusde druiven een gekoelde inweking van twee dagen. Daarna volgt vergisting van de most in 14-18 dagen op 24-28°C op roestvrijstaal. Na dit proces wordt een deel van de wijn voor 4 maanden op 3 jaar oude Frans eiken vaten gerijpt. De rest van de wijn rijpt op roestvrijstaal. Vervolgens wordt na de rijping de wijnen geblend.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.