Berton Vineyards werd in 1996 opgericht door Bob en Cherie Berton. Deze wijngaard is een sub regio van de bekende Barossa Valley. Adelaide is de dichtstbijzijnde grote plaats. Bob en Cherie plantten er tien hectare Shiraz en zeven hectare Chardonnay. Ze hadden nog geen permanente watervoorziening. De dichtstbijzijnde dam bezorgde de wijngaarden de eerste keer zoveel water dat de druivenstokken zowat wegspoelden. De podsol bodem maakte het lastig voor de wijnstokken om te wortelen. Een Zweedse vriend noemde het schertsend de bonsai wijngaard. Deze naam is dan ook gegeven aan het Paradepaardje van de Berton wijngaard, de Bonzai Shiraz. Nadat de dam werd opgericht plantten ze ook Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc aan. De wijnen werden met veel succes op de markt ontvangen!
Anno nu is Berton Vineyards uitgegroeid tot een van de 20 grootste wijnhuizen in Australie en ontvangen zij goede recensies en onderscheidingen, zowel nationaal als internationaal. Voor de Reserve- en Metal Range wijnen werken ze samen met wijngaarden in de Coonawarra, Tasmanie, Swan Valley, Kings Valley en Yarra Valley. Wijn maken in Australië gaat vaak in strijdt met de elementen van ‘Moeder Natuur’, denk hierbij aan de extreme droogte of juist de warmte in combinatie met vocht, waarbij schimmels altijd op de loer liggen. Toch blijft het land zich keer op keer een ieder verbazen. De kennis in de wijnkelder is van ongekende know-how, maar ook hoe het land te bewerken en de meest optimale gezonde druiven te telen op de best mogelijke plekken, gaat ze steeds beter af! Sustainability is ook bij Berton Vineyards het sleutelwoord. Dit betekent werken met het grootste respect voor de natuur, zoveel als mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen beperken, optimaal benutten en het niet verkwisten van water, maar ook dienen als hoeksteen van een gezonde leefomgeving.
De Metal Label Black Shiraz is absoluut een ware traktatie gemaakt van Shiraz. De Australiërs werken innoverend en deze geheel op rvs vergiste wijn met malolactische omzetting, heeft een rijping van 4 maanden met Frans eikenhouten staven ondergaan. We ruiken heerlijk zwarte bes, pruim, mokka en fijne tonen van het eikenhout. De wijn smaakt rijk en geeft smaken van pruim en mokka in een goed tannine structuur, de wijn heeft fijne spicy tonen in de afdronk. Lekker bij de bbq of lamsballetjes in tomatensaus.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.