De Riesling uit Duitse wijngebieden is uitermate populair. In Duitsland worden dan ook zeer uiteenlopende wijnen geproduceerd. De Duitse Riesling wijn is in verschillende categorieën onder te verdelen. Gebaseerd op de rijpheid van de druiven ziet dat er als volgt uit.
Riesling kabinett
Riesling kabinett zijn wijnen met een lichte body, veel zuur en smaken van groen fruit. In de meeste gevallen zijn deze wijnen halfzoet en hebben ze een laag alcoholgehalte.
Riesling spätlese
Vertaal je ‘spätlase’, dan betekent dit ‘late oogst’. De druiven kunnen zo lang mogelijk aan de tak rijpen en dat maakt dat ze een hoge smaakintensiteit van fruit hebben en een vollere body. Een spätlese wijn kan droog zijn, maar ook licht zoet en heeft vaak een hoge zuurgraad.
Riesling auslese
‘Auslese’ vertaal je als ‘geselecteerde oogst’. Auslese wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd van zorgvuldig geselecteerde, volledig rijpe druiven. Het zijn mooie, zoete wijnen met aroma’s van exotisch fruit.
Beerenauslese en Trockenbeerenauslese
‘Selectie van bessen’, dat is wat ‘beerenauslese’ vrij vertaald betekent. Dit type wijn is gemaakt van zeer rijpe, met de hand geplukte druiven die zijn aangetast door edele rotting. Dit maakt de wijn erg zoet. Trockenbeerenauslese is de rijkste, zoetste én duurste wijnen van alle wijnen in Duitsland. Alleen in zeer uitzonderlijke jaren wordt deze wijn geproduceerd.