Wereldwijd staat er zo’n 50.000 ha beplant met Riesling, waarvan het grootste gedeelte staat in Duitsland, Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Riesling groeit het best in de wat koelere gebieden en heeft gelukkig ook niet veel last van vorst in het voorjaar.

Riesling heeft over het algemeen aroma’s van limoen, groene appel, bijenwas, jasmijn en petroleum. Je hebt rieslings van zoet tot droog, maar vooral de halfzoete Duitse stijl is lang populair geweest. Er staat niet altijd op het etiket of het een droge of halfzoete wijn is, je kunt dan kijken naar het alcoholpercentage, als dat rond de 12% of hoger is, is het vaak een droge wijn. De zoete wijnen hebben meestal een alcoholpercentage rond de 8,5%.

De wat zoetere Rieslings passen goed bij pittige gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. De droge Riesling zijn heel geschikt voor bij het aperitief, kruidige gerechten, visgerechten, asperges. De zoete variant past mooi bij desserts met vers fruit.

Vooral Duitsland is gespecialiseerd in Riesling. De druif staat vooral aangeplant in de wijnstreken Rheingau, Moezel & Pfalz. De wijnen hebben een bijzonder hoge zuurgraad, mineraliteit en vaak een halfdroge stijl, al komen ze ook voor als zoete wijn of in hele droge stijl. De wijnen uit de Moezel hebben vaak de hoogste zuurgraad vanwege de meest Noordelijke ligging van het gebied. De wijnen uit de Pfalz zijn vaak iets ronder, wat komt omdat het gebied een vergelijkbaar klimaat heeft met de Elzas.

In Frankrijk mag Riesling zelfs alleen maar verbouwd worden in de Elzas. De wijngaarden in de Elzas liggen mooi beschermd door de Vogezen, waardoor er hier een microklimaat heerst met veel zonuren. De beste Rieslings komen van de Zuidelijke hellingen van de Vogezen en dan wat lager gelegen. Hier liggen maar liefst 51 officiële Grand Cru wijngaarden, dit zijn wijngaarden met de beste kenmerken en/of microklimaat.

Als wij kijken naar de Nieuwe Wereld staat Riesling vooral aangeplant in Australië. De druif vindt je hier in de wat koelere gebieden: Eden Valley, Clare Valley en Adelaide Hills. De druif heeft herkenbare aroma’s van benzine en limoenschil.

Ook in Nederland vindt je de laatste jaren wat Riesling. Het is nog heel weinig, slechts 10 hectare in Nederland en België samen. Goede Rieslings uit Nederland worden gemaakt bij bijvoorbeeld de Apostelhoeve en Wijnhoeve Nekum in Maastricht, Wijndomein Steenberg en Wijngoed Thorn.

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Apostelhoeve Riesling (Louwberg Maastricht)

17,95
De Apostelhoeve is een Nederlands wijndomein gevestigd op de Louwberg in het Jekerdal bij Maastricht. Al in de middeleeuwen stonden

St. Kilian Zeller Grafschaft

8,50
Lichtzoete zachte fruitige Duitse wijn van verschillende druivenrassen: Riesling, Muller-thurgau en Elbing. De wijn is lichtzoet met aroma’s van vers

Eser Riesling Trocken

8,95
Twee broers, Christoph en Thomas runnen samen dit prachtige weingut. Dit stuk Duitsland langs de Rijn kent een rijke en lange

Leitz Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling

11,95
Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling

9,95
Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

Dengler Seyler Riesling Im Obern Weinsper

24,50
Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu, de plek waar 4

Dengler Seyler Riesling Maikammer Heiligenberg

18,95
Deze prachtige wijn van het wijnhuis Dengler Seyler uit de Duitse streek Pfalz is zeker meer dan een gewone Riesling.

Dengler Seyler Riesling Trocken

10,95
Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu, de plek waar 4

Asconi Riesling

5,95
In 1994 vond de oprichting plaats van het familie wijngoed Asconi. Inmiddels zijn zij gegroeid tot ruim 500 hectare aan

Louis Guntrum Dry Riesling

10,50
Al sinds 1648 is de familie Guntrum bezig met het maken van wijn. De plek aan de Rheinallee bezitten ze

Endrizzi Masetto Bianco

18,50
Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

Johannes Egberts Spätlese

5,50
Spatlese betekent “late oogst”. Omdat men de druiven later oogst dan normaal bevatten de druiven meer suikers. Het alcohol %