Wereldwijd staat er zo’n 50.000 ha beplant met Riesling, waarvan het grootste gedeelte staat in Duitsland, Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Riesling groeit het best in de wat koelere gebieden en heeft gelukkig ook niet veel last van vorst in het voorjaar.

Riesling heeft over het algemeen aroma’s van limoen, groene appel, bijenwas, jasmijn en petroleum. Je hebt rieslings van zoet tot droog, maar vooral de halfzoete Duitse stijl is lang populair geweest. Er staat niet altijd op het etiket of het een droge of halfzoete wijn is, je kunt dan kijken naar het alcoholpercentage, als dat rond de 12% of hoger is, is het vaak een droge wijn. De zoete wijnen hebben meestal een alcoholpercentage rond de 8,5%.

De wat zoetere Rieslings passen goed bij pittige gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. De droge Riesling zijn heel geschikt voor bij het aperitief, kruidige gerechten, visgerechten, asperges. De zoete variant past mooi bij desserts met vers fruit.

Vooral Duitsland is gespecialiseerd in Riesling. De druif staat vooral aangeplant in de wijnstreken Rheingau, Moezel & Pfalz. De wijnen hebben een bijzonder hoge zuurgraad, mineraliteit en vaak een halfdroge stijl, al komen ze ook voor als zoete wijn of in hele droge stijl. De wijnen uit de Moezel hebben vaak de hoogste zuurgraad vanwege de meest Noordelijke ligging van het gebied. De wijnen uit de Pfalz zijn vaak iets ronder, wat komt omdat het gebied een vergelijkbaar klimaat heeft met de Elzas.

In Frankrijk mag Riesling zelfs alleen maar verbouwd worden in de Elzas. De wijngaarden in de Elzas liggen mooi beschermd door de Vogezen, waardoor er hier een microklimaat heerst met veel zonuren. De beste Rieslings komen van de Zuidelijke hellingen van de Vogezen en dan wat lager gelegen. Hier liggen maar liefst 51 officiële Grand Cru wijngaarden, dit zijn wijngaarden met de beste kenmerken en/of microklimaat.

Als wij kijken naar de Nieuwe Wereld staat Riesling vooral aangeplant in Australië. De druif vindt je hier in de wat koelere gebieden: Eden Valley, Clare Valley en Adelaide Hills. De druif heeft herkenbare aroma’s van benzine en limoenschil.

Ook in Nederland vindt je de laatste jaren wat Riesling. Het is nog heel weinig, slechts 10 hectare in Nederland en België samen. Goede Rieslings uit Nederland worden gemaakt bij bijvoorbeeld de Apostelhoeve en Wijnhoeve Nekum in Maastricht, Wijndomein Steenberg en Wijngoed Thorn.

Toont alle 8 resultaten

Johannes Egberts Spätlese

6,50
Spatlese betekent “late oogst”. Omdat men de druiven later oogst dan normaal bevatten de druiven meer suikers. Het alcohol %

Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcoholvrij

9,95
Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

Leitz Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling Alcoholvrij

11,95
Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

Dengler-Seyler Riesling Trocken

13,50
Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu de plek waar 4

Fernand Engel Riesling

15,00
Domaine Fernand Engel bevindt zich in het pittoreske dorpje Rorschwihr in de buurt van Colmar, vlakbij kasteel Haut- Koeningsbourg. Hier

Endrizzi Riesling

19,95
Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

Dengler-Seyler Riesling Maikammer Heiligenberg

20,95
Deze prachtige wijn van het wijnhuis Dengler Seyler uit de Duitse streek Pfalz is zeker meer dan een gewone Riesling.

Dengler-Seyler Riesling ‘Im Obern Weinsper’

27,95
Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu, de plek waar 4