Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige overheid. Zij stelden geld beschikbaar om samenwerking tussen verschillende wijnhuizen te stimuleren, wat eerst niet vanzelfsprekend was. Een kleine groep wijnbouwers sloegen de armen ineen en besloten van de lokale druif Primitivo daar wijn op de markt te brengen. Zo werd in 1928 “Federazione Vini” opgericht, een vereniging van enkele producenten die 4 jaar later, op 9 juli 1932, haar juridische status van coöperatie officieel maakte onder de naam “Consorzio Produttori Vini e Mosti Rossi superiori da taglio per la zona di Manduria ”. Die naam refereert aan de belangrijkste druif van de regio, Primitivo di Manduria. Waar deze vroeger tot de lagere kwaliteit behoorde, is deze, ook mede door de coöperatie, tegenwoordig niet weg te denken uit de top van Italië. Ze produceren een breed scala aan wijnen, uiteraard met de nadruk op Primitivo (di Manduria), maar gebruiken ook Negroamaro, Malvasia Nera voor rode wijnen en Fiano, Verdeca, Chardonnay en Mavasia Bianca voor hun witte wijnen.
Een 100% Verdeca, deze druiven groeien in wijngaarden van zo’n 15-20 jaar oud. Na een rijping in RVS komt hij fris en hartig in het glas. De wijn heeft tonen van acacia, ceder, gele grapefruit en wat mineraligheid. De bloesemachtige noot blijft hangen in de afdronk samen met een frisse citrus nasmaak. Heerlijk te combineren bij gebakken zeebaars met citroenaardappelen en carpaccio van zeebrasem.