Wijnblog

Corte Figaretto, wat een feest!

Corte Figaretto

Italië is een land waar ik blij van wordt. Als je vanuit Duitsland met de auto de Alpen doorkruist, dan voelt dat een beetje thuis. Italiaanse roots heb ik absoluut niet, maar wel een grote voorliefde voor alles wat dat land ademt, nou ja, bijna alles! In ieder geval de historische cultuur, de mensen, het eten en vooral de wijnen. De meivakantie nodigde dit jaar uit om een tripje te maken naar het Gardameer en als we daar dan toch zijn, dan is een bezoek bij Corte Figretto natuurlijk een must!

Het moment van het bezoek was weertechnisch niet het beste. Rondom het meer en in de bergen kan het behoorlijk spoken. De lucht was pikzwart en het leek wel of er een drumband in de wolken zat, maar dit drukte de pret niet. We werden hartelijk ontvangen door Patrizia, zij vertelde vol passie over de start van Corte Figaretto, nu bijna zestien jaar geleden. Haar man Mauro en zij bezaten 4 hectare wijngaard en Mauro kon daar 2 hectare bijkopen. De druiven verkochten ze op dat moment nog aan een coöperatie in de buurt. Mauro wilde de 2 hectare erbij kopen en dan vooral ook zelf wijn gaan maken. Patrizia heeft 2 jaar slapeloze nachten gehad, maar Mauro zette door en haalde alles uit de kast. De juiste cursussen werden gevolgd, hulp werd opgezocht, een wijnkelder werd gerealiseerd, er werd nagedacht over etiketten en stijl. Corte Figaretto was geboren!

Een wijngaard van 6 hectare is niet rendabel genoeg, maar gelukkig waren er binnen afzienbare tijd opties om wijngaarden en land in de omgeving te kopen. Corte Figaretto is dus een klein bedrijf met geen generaties aan wijnmakers en lange historie, maar Corte Figaretto staat als een huis als het gaat om wijnen van bijzonder goede kwaliteit van nu!

Het wijnhuis ligt in het gebied Valpolicella en hier worden dus Valpolicella wijnen gemaakt. Deze wijnen zijn een blend van druiven als corvina veronese, corvinone, rondinella, molinara. Dit gebied ligt boven Verona. Corte Figaretto ligt in het stadje Poiano.

De Amarone wijn is hier de koning en behoort tot de subtop van Italië. Een Amarone wijn is een krachtige, volle wijn, met een ongekende elegantie, althans, zo zijn de goede Amarone’s. Amarone wordt gemaakt van druiven, welke na de pluk120 dagen gedroogd zijn. Hier wordt de wijn van gemaakt en deze rijpt nog 2 jaar in barrique en 6 maanden op fles, voordat hij verkocht kan worden. Een wijn met veel diepte en complexiteit, maar vooral ook prachtig vers en gedroogde fruitsmaken.

Een gewone Valpolicella is gemaakt van dezelfde druiven, alleen niet ingedroogd. Mauro Figaretto maakt bij het wijnmaken, handig gebruik van dezwaartekracht. De druiven worden van bovenaf in RVS cuvées gebracht. Door de natuurlijke kneuzing start de fermentatie. De cuvées krijgen door deze manier van vullen, weinig zuurstof en ontstaat er een wijnstijl met bijzonder frisse fruitaroma’s. De corvina druif geeft een prachtig kersenaroma, men zegt de beste van Italië! Tussen de Amarone en de Valpolicella zit de wijn Ripasso. De most van de Amarone wijn blijft in het vat achter, hier wordt een basis Valpolicella over geschonken. De wijn gaat opnieuw gisten, waardoor het alcohlpercentage iets stijgt, maar de wijn krijgt er vooral zoveel meer diepgang van en tonen van de Amarone. Ripasso is een wijnstijl met veel liefhebbers.

Het huis heeft ook een kadootje van de wijnmaker, zo noem ik de wijn in ieder geval. Het is de ‘Bacca Nera’. Deze is geheel naar eigen inzicht van Mauro. De druiven van de Valpolicella streek, aangevuld met onbekende druifjes, maar ook Franse klassiekers, zoals merlot, cabernet sauvignon, oseleta en dindarella. De druiven zijn voor vinificatie een beetje ingedroogd en na hebben een opvoeding op houten barriques van 3 maanden gehad. Subliem glas wijn!

Voor de liefhebbers van wit heeft Mauro de authentieke streek druif, garganega, geblend met een deel chardonnay. Dit is een bijzonder fruitig glas met zeker wat dikte van de chardonnay en de mooie frisheid van de garganega, ook een aanrader dus!

Corte Figaretto gaat heel goed de toekomst in, de dochter van Mauro en Patrizia studeert oenologie. Dit doet zij zowel internationaal, op een universiteit in Duitsland, maar tegelijkertijd studeert zij heel specifiek op het maken van Italiaanse wijnstijlen in Italië! Ben je in de omgeving, ga dan zeker een kijkje nemen.
Binenkort opent Patrizia haar bed&breakfast en ik twijfel er niet aan dat ze hun gasten compleet in de watten leggen.

Een reisje naar Italië is natuurlijk geweldig, maar voor de wijn kun je gewoon bij ons langskomen!
Salute!
Esther Zwanink Stevens