Wijnblog

Wijntaal!

wijntaal

Als er over wijn gesproken wordt, lijkt dat soms wel alsof er over iets heel anders gesproken wordt. Dit is soms ook wel het punt waarop veel mensen afhaken en dat is best jammer!

Ik ben van mening dat wijn proeven voor iedereen is weggelegd, tenminste als je geur en proef zintuigen in goeden doen zijn. Ik denk ook dat we allemaal in basis dezelfde dingen proeven. Eigenlijk zoiets als dat we allemaal weten dat geel, geel is en blauw, blauw. Zo weten we alle wat zout is en ook wat zuur is, alleen we hebben het niet bewust geleerd. Voor kleine kinderen zijn er diverse boekjes met kleurherkenning of vormen of diersoorten, ook heb je van die voel boekjes, maar smaak en geur boekjes ben ik nog niet tegengekomen. Eigenlijk best gek toch?

Als je je hoofd als een grote ladekast voorstelt, dan zijn er heel veel laadjes waar geur en smaak in opgeborgen liggen. Omdat wij allemaal een ander leven hebben, een andere cultuur, opgroeien in een stad of dorp, wel of geen huisdieren, ander wasmiddel gebruiken, een oma hadden in een minder fris bejaardencentrum of wat dan ook, wat geur oproept. Dit bepaald zo hoe jouw kastje gevuld is en hoe je dit de rest van je leven gaat plaatsen.

Ik kom uit een dorpje en als wij naar mijn oma gingen,reden wij langs een grote champignonkwekerij. Dat was alles behalve een pretje kan ik je vertellen. Toch heeft die geur iets nostalgisch nu, niet dat ik het lekker vind hoor! Over lekker gesproken, mijn moeder plukte zomers vaak fruit en dan stopte ze regelmatig iets in mijn mond, vooral door de framboos roept deze herinnerring zoveel bij mij op en dit maakt framboos ook weer zo herkenbaar voor mij, zeker in wijn. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen deze herinnerringen bij zich draagt, alleen zijn wij ons er niet bewust van.

Terug naar die wijntaal, waar men wijn smaken onderbrengt in aards, kers, citrus, vanille. Allemaal smaken waar we iets mee kunnen, maar smaken als leer, tabac, kweepeer, acacia, buxus, dat zijn toch echt begrippen die niet altijd begrepen of gewaardeerd worden in taal, maar geloof me, leer geuren in wijn kunnen bijzonder mooi zijn! Waar ik het ook nog even over wil hebben is droog, want wijn is niet droog, een beschuitje is dat wel. Waarom hebben we het over droge wijn? Wijn is nat! Droog staat als term voor wijnen die geen restsuikers bevatten, dus niet zoet zijn. Droog staat ook niet voor zuur, droog is dus gewoon eigenlijk zonder suiker.

Nu allemaal aan de proef en dan niet alleen je wijn!
Groet Esther