Wijnblog

Wijn, echt alleen druiven?

wijn-echt-alleen-druiven

Steeds meer willen we weten waar onze producten vandaan komen, hoe het gemaakt is en vooral wat er ingestopt is, wat we zo niet zien of proeven. Onze voedselindustrie is zo bijzonder ondoorzichtig en dit begint langzaam veel wantrouwen bij de consument op te wekken. Hoe zit dat nu met wijn? Want wijn is voor mij druiven die vergist zijn! Dit is natuurlijk best naïef om zo te denken, maar is dat ook zo?

Laten we eens kijken naar een normale wijn, wel een van een wijnhuis welke geen bulkwijnen maakt. Ik bedoel een wijnhuis waarbij de wijnboer en wijnmaker samen tot het eindproduct komen, voor het gemak noem ik dit de wijnmaker. Veelal zijn dit mensen die met hart en ziel 365 dagen per jaar bezig zijn met het maken van hun wijn. Wijn is hun kindje, de druiven worden gekoesterd en met liefde grootgebracht tot de tijd rijp is om ze te plukken. Veel wijnmakers waar wij mee werken, proberen zo biologisch mogelijk met de wijngaard om te gaan, maar als er ziektes of schimmels opduiken, zullen ze moeten ingrijpen. Als dit niet lukt op een biologisch verantwoorde manier, zou niet ingrijpen betekenen, weg druiven, geen wijn, geen inkomsten.

Gelukkig komen de meeste druiven wel goed de kelder binnen, daar begint het magische proces van druif tot wijn. Een schone kelder waar men werkt met druiven in optimale conditie, vraagt al veel minder om een trukendoos. De wijnmaker kan bepaalde gisten uitzoeken en gebruiken of juist gebruik maken van de gisten die op de schil van de druif zelf zitten. Spelen met temperatuur is hierbij ook zo van belang. In het wijnmaak-proces zijn er zeker additieven die kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan additieven om bacteriën in de wijn te weren, zwaveldioxide is hiervoor de stof, deze wordt in ons lichaam omgezet in sulfiet, deze stof verhoogt ook de houdbaarheid van de wijn. De wijnmaker zal altijd streven naar een zo laag mogelijk gehalte van deze stof, ook bij bio wijnen wordt dit gebruikt, maar altijd zo laag mogelijk en binnen de wettelijke norm. Andere additieven zijn bijvoorbeeld voor het corrigeren van de oogst, suikers of zuur, voor het klaren van de wijn en de troebele deeltjes eruit te trekken. Denk hierbij dan aan eiwit, gelatine of bentoniet. Stabilisatie kan bijvoorbeeld met citroenzuur of tannine.

Als we dat zo op een rijtje zetten is het best heel duidelijk en besef je ook dat wijn voor 85% uit water, gedragen door druiven, bestaat! Wat zeker leuk is om te weten, is dat er steeds meer wijnen biologisch-biodynamisch gemaakt worden. Wijnen die op deze wijze gemaakt worden, mogen een ‘demeter’ kenmerk dragen. Demeter is in de Griekse mythologie de godin van de landbouw en vruchtbaarheid. Wijnboeren en wijnmakers maken hun wijn als onderdeel van de kosmos. Alleen plukken bij volle maan is zo’n gekscherend grapje hiervan. Er bestaat hier ook een app van, deze geeft aan welke dag het beste is om je glas wijn te drinken en welke dag juist niet! De maan en sterren staan dan niet lekker genoeg. Klinkt gek, maar uitproberen of het werkt kan zeker geen kwaad. Mijn app zegt dat het lekker weer wordt en dan weet ik zeker dat mijn glas wijn heerlijk smaakt!

Groet Esther Zwanink Stevens