Wijnblog

Lente

lente

Langzaam proberen we met zijn alle de winter van ons af te schudden. Een enkeling zoekt nog de sneeuw op om nog even te skieën, maar de meeste mensen krijgen toch echt de lentekriebels. We krijgen zeker nog wat koude momenten, maar de lentezon lokt de meeste van ons naar buiten.

Dit is voor wijnland ook een heerlijke periode, heel veel frisse, knisperende wijnen van de 2017 oogst druppelen binnen. Wijnliefhebbers verschuiven ook weer iets vaker van het rode glas wijn, naar een witte en soms een rosé. De lentekeuken vraagt ook vaak om een iets lichtere wijn. Dit hoeft zeker niet altijd wit te zijn, rood kan ook heel verfijnd en verfrissend zijn!

Bij de start van de lente, hoort voor mij ook Pasen. Pasen is verbonden aan het laatste avondmaal en het delen van een moment met mensen die je liefhebt. Dat er op dat moment samen gegeten en gedronken wordt, wil zeker niet zeggen dat het om een vreetfestijn gaat, maar vooral om het creëren van een herinnering! Het laatste avond maal vond plaats in Jerusalem, in Israël. Ik kan het niet helemaal helpen, maar bij mij rijst dan absoluut de vraag; ’Welke wijn zouden ze drinken?’ Israël is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wat wijn betreft, maar het is zeker een land met een lange wijnhistorie en wijncultuur. Echt veel authentieke en oude aparte druivensoorten kom je er niet tegen. Dus een antwoord op de vraag; ’welke wijn er geschonken werd bij het laatste avondmaal’, blijft er een om over te filosoferen. Het was vast een hele mooie!

Terug naar ons voorjaar en dan ga ik me nu vooral verheugen op de eerste asperges van de koude grond. Een ritje naar Milsbeek is me dat zeker waard, lekker vers bij de boer! Heel veel verrassende recepten zijn er met asperges, maar de eerste eet ik het liefst klassiek, gekookt ei, ham, bieslook krieltjes en een fijn botersausje. Deze laatste niet uit een pakje! Dan de ham vraag, welke wijn schenk ik erbij? Een lekker Chardonnay, met een beetje houtlagering. Heerlijk fris met een mooi botertje erin, ik hou er van! Bij de HeerenvandeWijn hebben we echt een topper, Romarion Chardonnay. Geniet van de lente!

Groet Esther