Wijnblog

Magnum please!

magnum-please

Wil je hip en bij blijven in wijnland, dan verzeker ik je dat je het dit jaar moet zoeken in de maat! Flesmaten hebben officiële namen en die van de champagnes wijken daar iets in af. De grotere flessen hebben namen die zijn afgeleid van figuren uit Het Oude Testament. Bijzonder toch! Waarom dit zo is, zou ik niet durven zeggen. Zo heb je bijvoorbeeld de jéroboam van 3 liter, baltazar 12 liter, salomon zelfs18 liter. Dan is de magnum met 1,5 liter nog best heel bescheiden.

Magnum wijnflessen zijn, behalve hip en dat ze waanzinnig “vet” op je tafel staan, ook nog eens extra mooi van kwaliteit. Meer argumenten heb ik niet nodig hoor! Natuurlijk is zo’n magnum niet helemaal 2018 als je met zijn tweeën al de hele week avocado-spinazie-shakes hebt gedronken en al 3 keer naar mindful yoga bent geweest…..maar dan toch. Gedeeld met vrienden is een magnum gewoon spektakel!

En wat kwaliteit betreft, waarom is een magnum net iets mooier? Met name wijnen die nog verder rijpen op fles, ondervinden veel voordeel in een magnum. Doordat er zuurstof via de kurk naar binnen dringt, is dit verhoudingsoppervlak kleiner. Zuurstof komt dus geleidelijker binnen, dit heeft invloed op de structuur, de wijn wordt er ronder, zachter en rijker van. Dit is dus vooral bij wijnen die nog mogen rijpen. Bij jonge frisse, sprankelende wijnen zal het kwaliteitsverschil nihil zijn, maar de magnum blijft gewoon een feest!

Proost voor nu!

Groet Esther Zwanink Stevens