Wijnblog

Durf de gok te wagen

Durf-de-gok-te-wagen

Ken je dat, mensen die zeggen, “ja maar het hoort zo”. Zelf vind ik dat altijd verschrikkelijk. Mensen die het lastig vinden om af te wijken van het standaard riedeltje. Denk bijvoorbeeld aan stamppot, mensen vinden dat dit alleen kan in de winter, omdat het een winters gerecht is. Of erwtensoep, lekker in de winter ‘snert’, maar wat nou als ik bij 30 graden zin heb in erwtensoep, mag het dan niet omdat ik dan raar aangekeken word?

Dit geldt bij mij ook voor wijnen. Zit ik lekker in een restaurant met een stuk rood vlees, vraag ik aan de ober “goh, heeft u een lekkere wijn erbij?” Negen van de tien keer krijg ik het antwoord “ja hoor, ik heb een heerlijke rode wijn”. Je krijgt bijna nooit de vraag “houdt u van rood of van wit?”

Na het lezen van deze blog hoop ik dat jij als lezer een keer de gok durft te wagen en af durft te stappen van het standaard riedeltje.

Neem als voorbeeld tonijn. Veel mensen gaan al gauw voor witte wijn, omdat het een vis is. Een mooi stuk tonijn is ook heel goed te combineren met een Pinot Noir. Tonijn is van binnen een rode vis en is zeker een aanrader om een keer te combineren met een rode wijn. Rode poon, een heerlijke vis die snel gecombineerd wordt met een witte wijn. Ook deze vis kan goed samen met een rode wijn. Neem een lichte rode wijn die nog jong is en samen met de rode poon heb je een heerlijke wijn en spijs combinatie op tafel staan.

Kijk je naar een stuk vlees dan wordt deze juist gauw gekoppeld aan rode wijn. Ga je voor een stuk lamsvlees dan is deze ook lekker om eens te combineren met een stevige witte wijn. Lam is een licht stuk vlees van kleur en dit is mooi in combinatie met witte wijn. Om even terug te komen op stamppot, maak is een combinatie van je zuurkoolstamp met een Riesling. Veel mensen gaan gauw voor een droge witte wijn omdat deze de smaak van de zuurkool neutraliseert, maar durf de gok te wagen en ga een keer voor een Riesling.

Dan rest mij nog een vraag: “durf jij de gok te wagen?”