Wijnblog

Quinta do Quetzal, ons Portugese wijnhuis!

Wanneer je denkt aan Portugese wijnen kom je al snel uit bij Port. Die zoete (en versterkte) wijn heeft inmiddels de wereld veroverd met bekende wijnhuizen als Grahams, Dows, Kopke, Fonseca, Burmester en onze eigen Delaforce, maar als traditioneel wijnland heeft Portugal veel meer te bieden!

Portugal heeft een rijke geschiedenis in wijn, ten tijde van het Romeinse rijk werd er al wijn gemaakt. Het land heeft verschillende microklimaten van noord tot zuid. Vinho Verde in het noorden heeft een wat koeler temperatuur wat frisse wijnen geeft met een lager alcoholpercentage en iets petillant, vooral lekker in de zomermaanden. In de Douro wordt naast port ook normale wijn geproduceerd. Door het continentale klimaat met warme temperaturen krijg je robuuste maar wel verfijnde wijnen. In het zuiden, de Alentejo, heerst een mediterraan klimaat.

Kenmerkend voor Portugal zijn de inheemse druivenrassen. Ieder gebied heeft wel zijn eigen druivenras die daar het best gedijt, maar meestal zie je blends van verschillende druiven. De meest voorkomende zijn Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (beter bekend als Tempranillo), Trincadeira, Baga en Castelao voor rood en Loureiro, Arinto, Antão Vaz en Alvarinho voor wit. Dit zijn allemaal unieke druiven met ieder hun eigen smaakprofiel.

Wij zijn zelf trotse importeur van het wijnhuis Quinta do Quetzal, gelegen in Vidigueira, het zuiden van de Alentejo. Ook hier een uniek microklimaat, want de wijngaarden van Quetzal liggen tussen de enige heuvels die het gebied rijk is, wat voor een mooi terroir zorgt. Normaal gesproken is het merendeel wat er geproduceerd wordt rood, maar hier is dat wit. Vooral de Antão Vaz doet het er uitstekend.

20 jaar geleden kocht de Nederlandser Cees de Bruijn het wijnhuis met intentie het tot één van de mooiste uit het gebied te maken. Op een zorgvuldig gekozen locatie werd een compleet nieuwe wijnkelder gebouwd, wat niet zonder slag of stoot ging. Het doel was om zoveel mogelijk natuurlijk te werken, dit betekende dat de zwaartekracht het zware werk moest doen. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een gedeelte van een heuvel weggehaald om de wijnkelder ertegen aan te leggen. Alle druiven komen na de pluk bovenin het wijnhuis binnen om hun weg te vervolgen naar beneden om uiteindelijk te transformeren in een heerlijke wijn.

Door de mooie verscheidenheid aan terroir kunnen ze verschillende druiven aanplanten in verschillende wijngaarden, 50 hectare in totaal. Naast de lokale variëteiten Antão Vaz, Aragonez, Trincadeira, Alfrocheiro, Alicante Bouschet en Verdelho hebben ze ook Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. Dat is wat een microklimaat kan doen!

In totaal produceren ze 14 verschillende wijnen in alle soorten en maten. Zo hebben ze een fantastische bubbel gemaakt volgens de traditionele methode en 24 maanden gerijpt voordat hij zijn ‘degorgement’ kreeg.

Voor hun stille wijnen hebben ze 2 verschillende lijnen, de Quetzal en Guadalupe. De Guadalupe lijn dankt zijn naam aan het gelijknamige kapelletje waar ze op uit kijken en is de instap die bestaat uit een witte, rode rosé. Allen op het fruit gemaakt, maar met het kenmerkende temperament van Portugal. De Winemaker’s selection van Guadalupe (wit en rood) zegt het al, de betere druiven worden gekozen en krijgen een langere rijping in de kelders waarbij ook een aantal maanden houtlagering aan te pas komt. Het is een geweldige balans tussen fruit, structuur en rijping en dat geldt voor zowel de witte als de rode.

Daarboven komen de Quetzal wijnen, die 4 verschillende soorten hebben. De Quetzal Reserva Tinto is een blend van Syrah, Trincadeira en Alicante Bouschet, de beste die de wijngaarden te bieden hebben. Met een zorgvuldige rijping in de kelder waarvan er 20 maanden in houtvaten wordt doorgebracht zorgt het voor een zeer uitgesproken en karaktervolle wijn. De witte variant, Reserva Branco, wordt gemaakt van uitsluitend Antão Vaz die van de oudste wijnstokken afkomstig zijn. Door de 6 maanden houtrijping in Frans eiken krijgt de wijn een complex aroma van tropisch fruit, geroosterd brood en specerijen. Daarnaast hebben wij ook nog de Cabernet Sauvignon in ons assortiment. Dit is een prachtige, zachte Cabernet die na 12 maanden houtrijping een prachtige structuur en complexiteit die zorgen voor een echte Cabernet-ervaring. Je ruikt heerlijke aroma’s van rood en zwart fruit en een hint van tomatenblad. Je proeft fruitige tonen als rijpe bramen, zwarte bessen en gekonfijte bosbessen.

Naast deze prachtige selectie aan wijnen hebben zij ook twee verschillende dessertwijnen, de Rich White en de Rich Red. De Rich White is een versterkte wijn die volledig van de Antão Vaz gemaakt wordt. De Rich Red wordt gemaakt van 100% Alicante Bouschet en is heerlijk fris van smaak met tonen van exotisch fruit en een zoete en elegante nasmaak.

Om bij ieder gerecht dé perfecte begeleider aan te stellen, hebben zij ook nog fantastische olijfolie die jouw gerechten helemaal afmaakt!

Het is ook zeker een aanrader om eens langs te gaan bij dit prachtige wijnhuis! Je kunt niet alleen dit geweldige wijnhuis bezoeken, maar ook hun kunstgalerij en restaurant. Chef João maakt de beste gerechten voor hun wijnen, kortom alleen maar genieten!