Wijnblog

Wijnland Duitsland

Vroeger kon je vooral zoete wijn vinden in Duitsland. Als je in de jaren ’90 met je neus in een wijnkaart dook op het terras in Duitsland, laat zeggen met een prachtig uitzicht op de Mosel, dan begon het met zoete wijnen op de eerste pagina en ook de tweede pagina stond vol met zoete wijnen. Ergens aan het einde van de kaart kwamen de droge wijnen tevoorschijn. 

Inmiddels is daarin een omslag gekomen, niet alleen in Duitsland trouwens. Het imago daarentegen is wel gebleven. Velen denken dat er in Duitsland alleen maar zoete wijnen worden gemaakt. Natuurlijk worden er nog steeds mooie, zoete wijnen gemaakt (sommige vallen door kenners zelfs onder de beste van de wereld), denk aan een mooie Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of zelfs Eiswein. Dat is tegenwoordig maar een klein onderdeel van het aanbod dat Duitsland te bieden heeft.

Doordat Duitsland in één van de meest noordelijke gebieden ligt waar wijn wordt geproduceerd, valt het onder een koel klimaat. Kenmerkend voor wijnen uit een koel klimaat is de hogere zuurgraad en dus ook meer frisheid. In een koel klimaat kunnen niet alle druiven zomaar rijp worden. Riesling is een druif die dat wel kan en is in Duitsland daarom ook goed vertegenwoordigd. Zij wordt ook wel de Koningin onder de Duitse druiven genoemd. Met 24.000 hectare is bijna een kwart van de totale wijnbouw in Duitsland aangeplant met Riesling. Doordat Riesling al van zichzelf een hoge zuurgraad heeft, leent zij zich goed voor het maken van frisse en droge wijnen.

Uit verschillende gebieden komen mooie Rieslings (en ook zeker andere druiven) vandaan. De grotere gebieden zijn Rheinessen, Pfalz, Ahr, Mosel,  Baden, Nahe en Franken.

De Mosel is wel de bekendste met fenomenale steile hellingen liggend aan de rivier die zich kronkelend door het gebied waant. Doordat de hellingen zo steil zijn (de steilste helling ter wereld ligt hier), kan de zon mooi iedere rij met stokken voorzien van warmte en zonlicht. Het is dan wel zo dat deze op het zuiden moet liggen om de hele dag gebruik te kunnen maken van de zon. Die Mosel kronkelt mooi waardoor soms de ene helling aan de oostkant de beste plek is en een bocht verder is dat aan de westkant. Als je dan inbeeld dat beide kanten verschillende bodemsoorten hebben (rotschiefer en blauschiefer bijvoorbeeld), dit dan ook 2 totaal verschillende wijnen kan opleveren.

Een ander bekend gebied is de Pfalz, vooral doordat hier de Weinstrasse doorheen loopt. Één van de oudste en bekendste vakantieroutes waar je niet voor de wijn naartoe gaat, wijngaarden en wijnhuizen volgen zich in een rap tempo op. Het één na grootste wijngebied van Duitsland kent vele wijngaarden en wijnhuizen, allemaal naast elkaar waar de deur voor je open staat. Onze eigen import uit deze streek in van het Weingut Dengler-Seyler, gelegen aan de Südliche Weinstrasse in Maikammer. Zij maken op biologische wijze (sinds 2021 gecertificeerd) hele zuivere en uitgesproken wijnen. Uiteraard is Riesling hun meest verbouwde druif, maar ze maken ook andere heerlijke wijnen zoals Silvaner, Weissburgunder, Muskateller, Scheurebe en Chardonnay. Hun Rielsing ‘Im Obern Weinsper‘ is werkelijk een genot om te drinken door de typische petroleum geur!

Ook wordt er in Duitsland rode wijn geproduceerd, denk aan Dornfelder, Portugieser, Fruhburgunder en de minder bekendere Trollinger, Schwarzriesling en Blauer Lemberger. Van alle rode druiven is de Spätburgunder de bekenste en de meest aangeplante, dit ligt rond de 12.000 hectare. Waar hij lokaal Spätburgunder heet, is hij internationaal bekender als Pinot Noir. Kenmerkend voor die druif is de dunne schil met lage tannine, daardoor doet hij het perfect in koele klimaten. Het geeft hele sappige en fruitige wijnen, zonder stroef te zijn. Als er houtrijping aan te pas komt, geeft dat naast het rode fruit ook mooie aardse en boerse tonen.

De Spätburgunder komt in alle gebieden voor, maar het gebied waar hij in verhouding het meeste voorkomt is de Ahr. Dat is het noordelijkste wijngebied van Duitsland en daar is dan de meerderheid qua rode druiven aangeplant. Dat komt door het mooie microklimaat. De rivier Ahr zorgt, net zoals de Mosel, voor steile hellingen. Alle wijngaarden liggen in een soort kom waardoor er veel warmte blijft hangen, ook in de nacht. Daardoor kan het net wat warmer zijn dan in andere gebieden. Helaas heeft dit gebied in 2021 wel te kampen gehad met overstromingen, iets wat altijd een risico is als je bij een rivier wijnbouw hebt. Een mooi wijnhuis uit die streek is Weingut Brogsitter. Zij maken fantastische Spätburgunders. Omdat rood daar zo populair is, maken ze zelfs witte wijn van de Spätburgunder druif, een Blanc de Noir!

Door de jaren heen is de wijnbouw in Duitsland alleen maar belangrijker geworden. Niet in de eerste plaats door Geisenheim, waar de Universiteit voor wijnbouw is gevestigd, maar ook door de wijnboeren zelf die zich meer op de kaart zetten. Een mooi voorbeeld is de VDP: de Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Daar zijn de betere wijnboeren bij aangesloten die door middel van een classificatiesysteem (inderdaad, net zoals Bordeaux en Bourgogne) hun wijngaarden indelen. Het gaat van Gutsweine tot Grossen Lage. Zo laten ze zien waar de beste wijngaarden liggen en is het voor de consument gemakkelijker om een wijn te kiezen.

Kortom: Duitsland is een heel divers land waar veel vershillende wijnen worden gemaakt en niet alleen zoete wijnen. Probeer eens een heerlijk glas wijn uit Duitsland!

Dengler-Seyler
Het prachtig gelegen Weingut van Dengler-Seyler in Maikammer (regio Pfalz) is de plek waar 4 generaties van de familie wonen, werken en genieten. De Südliche Weinstrasse herbergt hier zeker één van zijn mooiste plekjes met de wijngaarden van Dengler-Seyler. In de wijngaarden staat ook een wat Romeins aandoende tempel op de top van de Heiligenberg. Deze is pas in de 19e eeuw daar gebouwd, als een heerlijke plek om midden tussen de wijngaarden te genieten. De wijnbouw vindt hier al enkele eeuwen plaats met Riesling, Silvaner en Gewürztraminer als de eerste aangeplante druiven. De druiven van Dengler-Seyler zijn van een prachtige kwaliteit, wat zich weerspiegelt in de fantastische wijnen.

Dengler-Seyler Riesling Trocken
Deze Riesling is hun ‘gutswein’, een onmiskenbare Riesling en het fundament van hun wijnhuis. Het is een kunst om een gangbare Riesling te produceren die perfect in balans is tussen het zoet, zuur en smaak. Dengler-Seyler zorgt ervoor dat het de druif is die spreekt in het glas. Je moet hem proeven om er achter te komen dat het bij deze wijn is gelukt om die balans te krijgen met de kenmerken van de druif. Duidelijk fris fruit van citrus, iets rijpere aroma’s van witte perzik en grapefruit. In de smaak duidelijk de zuurgraad, maar hij blijft mooi combineren met het fruit. In de afdronk merk je pas dat hij een klein zoetje heeft zonder zoet te zijn, een perfecte balans dus. En dan was dit pas de eerste slok. Tijd voor meer!

Dengler-Seyler Spätburgunder Trocken
Dat de Pfalz ook bij uitstek de plek is voor Spätburgunder, laat deze wijn zien. De druiven worden op het juiste moment geplukt, dat komt heel nauw bij deze gevoelige druif. Door het fijne klimaat kan de juiste tijd worden gevonden om ze te plukken. Dat resulteert in mooi rijp rood fruit met hele zachte tannine. Iets bloemig in de geur dat samen met de sappigheid van het fruit heel aangenaam is. Laat je de wijn iets koelen, zeg op 15/16 graden serveren, komt hij helemaal tot zijn recht. Mocht je kalkoen of een kipgerecht serveren, denk dan eens aan deze wijn.

 

Brogsitter
Brogsitter Blanc de Noir
Weingut Brogsitter behoord tot één van de oudste wijnhuizen van Duitsland. De familie Brogsitter is al sinds 1600 actief in de wijnbouw en exporteert Duitse wijnen sinds 1860. Het wijnhuis telt maar liefst 33 hectaren aan wijngaarden met bodems van voornamelijk leisteen en löss. 65%  van de aangeplante druiven bestaat uit Spätburgunder, ook wel bekend als Pinot Noir. Die hebben ze ook voor deze witte wijn gebruikt. Doordat de druiven een dunne schil hebben, lenen ze zich goed om de kleur uit het sap te laten, waardoor je witte wijn krijgt. Voordeel is dat deze vaak voller van smaak zijn en dat laat deze wijn ook zien. Gele appel en exotisch fruit van ananas en passievrucht kun je allemaal erin terugvinden. Drink deze wijn bij een zacht gegaard stukje vis of een maaltijdsalade.

Brogsitter Spätburgunder Ad Aram
Het paradepaardje van Brogsitter. Nadat de druiven van de beste wijngaarden met de hand worden geplukt, gaan ze de moderne kelder in. Hier wordt delicaat met de druiven omgegaan om ze in volle glorie tot zijn recht te laten komen. Na de alcoholische vergisting geniet deze Ad Aram van een houtrijping op de kleine houtvaten, Barrique is bij hun het toverwoord. Door de rijping krijgt hij een prachtige neus en smaak; rijpe wilde bessen, zwarte kersen, kruidig, duidelijk boerse en aardse tonen. Dit met een lange afdronk gaat deze wijn niet vervelen. Drink hem bij gerechten met paddenstoelen of eend.

Gerelateerde berichten