Wijnblog

Alles over Barolo

Barolo, ook wel bekend als ‘de wijn voor de koning’ en ‘de koning der wijnen’. Een bekende wijn voor de meeste wijnliefhebbers, maar ook een dure wijn. Vandaag duiken we in de wereld van de Barolo.

Wat is Barolo DOCG?

Barolo is geen druif, maar de bekendste DOCG van Italië. Het is een gebied van ruim 2000 hectare in de streek Piëmonte, de naam Barolo komt van het kleine plaatsje Barolo in dit gebied. De DOCG is opgericht in 1980 en heeft een aantal strikte regels voor de productie van Barolo:

  • De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied.
  • De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven.
  • Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben.
  • Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.

Staat er Barolo Riserva op het etiket dan moet de wijn zelfs 3 jaar rijpen en mag hij na het vierde jaar op de markt komen. Nog een stapje verder, Barolo Riserva Special, rijpt 4 jaar op houten vaten en komt pas na het vijfde jaar op de markt.

Piëmonte

Piëmonte is een Italiaanse wijnstreek net ten zuiden van Turijn. De streek kenmerkt zich door glooiende hellingen en overvloedige zon. Het gebied heeft een gematigd continentaal klimaat. Een gebied dat wereldwijd bekendheid geniet door de Barolo wijnen, maar ook de keuken waarin veel gebruik wordt gemaakt van truffel. Turijn is de hoofdstad van het gebied, maar wat wijn betreft zijn Asti en Alba de belangrijkste plaatsen van het gebied. Piëmonte telt meer dan 60 verschillende DOC’s of DOCG’s. De bekendste hiervan zijn Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti. De meesten wijngaarden van Piëmonte vinden we tussen de 150 en 600 meter hoogte. De warmste plekken worden gebruikt voor de Nebbiolo en op de wat koelere plekken groeit voornamelijk Dolcetto en Barbera. Arneis, Cortese en Moscato zijn de belangrijkste witte druivenrassen van het gebied.

Wat zijn de kenmerken van de Nebbiolo druif?

Nebbiolo is een lastig druifje. Eigenlijk alleen in Noord Italië doet hij het goed. De druif geeft lage opbrengsten en rijpt laat. De druif geeft weinig kleur daarom is lange extractie voorafgaand aan de vinificatie noodzakelijk. Ook heeft de druif hoge zuren en strenge tannine. Daarom is het juiste moment van oogsten van groot belang, maar ook de lange rijping op vaten maken wijnen van de Nebbiolo zachter. Nebbiolo heeft vaak aroma’s van kersen, leer, anijs en kan soms ook wat aardse aroma’s geven, die doen denken aan truffels.

Hoe de druif precies aan zijn naam komt is niet helemaal duidelijk. Het zou afgeleid kunnen zijn van het Italiaanse ‘nebbia’ wat mist betekent. Vooral tijdens de oogsttijd in oktober hangt er ’s ochtends veel mist in het gebied. Een andere mogelijkheid is dat de naam is afgeleid van ‘nobile’ wat nobel betekent. In de wijnwereld spreken we over een nobel druivenras ofwel edel druivenras als het gaat over herkenbare internationale druiven die gebruikt worden om kwaliteitswijnen van te maken.

Wat zijn de kenmerken van een Barolo?

Een Barolo kenmerkt zich door de geur van teer, gedroogde kruiden, viooltjes, rozen en truffels. Barolo heeft een lichte kleur, een beetje Pinot Noir achtig die kan variëren van robijnrood tot baksteenbruin en soms zelfs een beetje oranjeachtig, afhankelijk van de tijd die wijn gerijpt heeft. Barolo’s hebben vaak een hoog alcoholgehalte, waarbij 15% geen uitzondering is. Barolo heeft een vrij hoog tannine gehalte hierdoor hebben de wijnen een goed bewaarpotentieel. Sommige Barolo’s kunnen maar liefst 30 jaar rijpen!

Waar moet je op letten als je Barolo of een andere wijn van Nebbiolo serveert?

Wijn van Nebbiolo kun je het best decanteren, 1 tot 2 uur voorafgaand aan het serveren. De beste serveertemperatuur voor een Barolo ligt tussen de 18 en 20 graden. Barolo is een krachtige wijn dus voor veel mensen te zwaar om even mee te borrelen. Wil je hem toch drinken bij de borrel dan is een stukje Parmezaanse kaas hier mooi bij. Het mooist komt de wijn tot zijn recht met een stevig gerecht met vlees, kaas, paddestoelen of truffels

Wat zijn de alternatieven voor Barolo?

We hebben het net al een keertje genoemd, maar aan de Barolo’s hangt een prijskaartje en zijn daarom niet voor iedereen toegankelijk. Barbaresco staat ook wel bekend als het kleine broertje van Barolo. Het gebied ligt ook in Piëmonte, vlakbij de stad Alba. De DOCG is opgericht in 1980 en de wijn wordt ook gemaakt van Nebbiolo. De Barbaresco is vaak wat goedkoper dat de Barolo, maar is ook iets toegankelijker, soepeler en sneller op dronk. Met zijn lagere alcoholpercentage komt deze wijn wat frisser over dan de andere wijnen uit het gebied. Ook kun je op zoek gaan andere wijnen van Nebbiolo uit het gebied Piëmonte, mooie Nebbiolo’s vind je ook in het gebied Langhe bijvoorbeeld.

Kortom een mooi gebied, waar veel over te ontdekken valt en ook zeker de moeite waard is om een keertje te bezoeken. Gun jij jezelf binnenkort ook die prachtige fles Barolo of dat tripje naar Piëmonte?

Wil jij graag lekker thuis genieten van deze overheerlijke fles? Geen probleem, je kan ervoor kiezen om de fles wijn te laten bezorgen!

Gerelateerde berichten