Wijnblog

Wine and Dine

Uiteraard zijn wij bij Heeren van de Wijn helemaal verzot op wijn, allemaal hebben we een eigen kijk op wijn. Voor de een is wijn gewoon een gezellig drankje, voor de ander is het een levenspassie, maar iedereen matcht wijn met eten. Hoe zorg je voor een match made in heaven?

Wijn bezit de ongekende mogelijkheid om een gerecht, zelfs een compleet 5-gangen diner naar hogere sferen te brengen. Gastronomen, sommeliers en koks zijn er vaak dagen druk mee om tot de ultieme match te komen. De juiste wijn bij het juiste gerecht, het prachtige verhaal achter de fles, de sommelier die de wijn schenkt op de juiste temperatuur. Dit samen maakt het tot een beleving, een beleving die we ook graag thuis willen creƫren. Met een paar simpele tips helpen wij je een eindje op weg en kun jij thuis je tafelgenoten versteld doen staan en zelf meegenieten natuurlijk!

De voorbereidingen

Zorg dat je van elke wijn de juiste serveertemperatuur weet. Sommige wijnen hebben even tijd en zuurstof nodig om hun aroma goed te uiten. Heeft jouw wijnfles een kurk? Ruik dan altijd even aan de kurk/wijn of je onzuiverheden ruikt, dit voorkomt een hoop teleurstellingen tijdens je diner.

Een wijn presenteert zich beter in het juiste glas, jij voelt je ook lekkerder in dat mooie overhemd of dat fantastische jurkje. Kort door de bocht, fris wit in een kleiner wijnglas, rijk en vol wit of fruitig rood mag in een glas met een bredere coupe en nog wat intensere wijnen in een royaal glas.

Aan de slag!

Dan het combineren van wijn en eten! Regel 1, zorg dat zowel de wijn als het gerecht qua smaakintensiteit gelijkwaardig zijn. Hiermee bedoelen we dat zij elkaar niet overschreeuwen. Dat zou zowel zonde van het gerecht als de wijn zijn. Let ook bij meerdere gangen goed op dat er een opbouw in de wijn zit qua intensiteit. Dus geen zwaar gelagerde wijn als starter en een lichte rosƩ bij het hoofdgerecht, maar bouw dit mooi op tot het sluitstuk.

Heb je een licht gerecht met frisse smaken, niet te veel filmende tonen en misschien wat ziltige tonen van schaal- en schelpdieren of vis? Zoek hier dan een wijn bij die wat minder intens is en vooral fris, fruitig en jong. Bevat het gerecht wat zoete ingrediƫnten of is het misschien juist pittig en spicy gekruid, zorg in beide gevallen dan voor een wijn met een zoetig karakter. Zoet en zoet vinden elkaar wel, met pittig eten zorgt het zoet voor een zalvende werking waardoor het een verrassingseffect teweeg brengt in het verzachtende geheel. Je kunt hierbij denken aan wijnen die gemaakt zijn van AlbariƱo, Riesling of Pinot Grigio.

Gaan we naar een gerecht waar het geheel al wat ronder wordt door bijvoorbeeld een saus op basis van room of juist wat vettige ingrediĆ«nten dan gaan we dit ook zoeken in de wijn. Dat kan een wijn zijn waarbij de druif wat meer rondeur geeft, maar dat kan ook liggen aan de manier waarop de wijn gemaakt is. Sommeliers en vinologen weten dat, als leek is dit al ietsjes complexer. Waar je op moet letten? Chardonnay geeft over het algemeen genomen wat rondere wijnen, zeker ook als ze uit warmere streken komen. Viognier is ook zo’n wijn met een ronder karakter, als is deze wat meer uitgesproken in zijn karakter. Wijnen die rijping ‘sur lie’ hebben gehad, kunnen ook een mooie rijkere structuur weergeven. Mousserende wijnen maken vaak een fantastische combinatie met een vettig gerecht. De bubbels geven een cleanend-effect. Dit is wel een combinatie voor mensen die graag buiten de lijntjes kleuren.

Gegrilde vis, kippetjes van de bbq of gegrilde aubergines met een rijke aankleding gaan mooi samen met een wijn die wat gerijpt heeft op houten barriques. Dat rijpen op hout zorgt ervoor dat aroma’s de wijn een rijper karakter krijgen, een beetje meer volwassen zou je kunnen zeggen. Wijn krijgt ook iets meer body en structuur van rijpen op hout. Een wijnmaker zal er altijd voor blijven zorgen dat de wijn nog fris en levendig blijft met mooie zuren in het contrast.

Bij vleesgerechten kijk je vooral naar de bereiding van het vlees type. Is het vlees wat je nog mooi rosƩ kunt laten van binnen in, maar wel voorziet van een heerlijk bruin knapperige buitenkant, dan kun je gerust de vollere rode wijnen aanspreken. Dit zijn wijnen die eigenlijk te stevig zijn om mee te borrelen. Komt het stuk vlees van de bbq? Dan mag de wijn ook wel stevig in zijn tannine zitten. Een stevige Malbec of een rijpe wijn uit de Bordeaux voldoet hier aan. Door de eiwitten van het vlees wordt dat drogende van de tannine, omgeturnd naar ƩƩn compleet geheel, waarbij alles klopt.

Heb je vlees wat langzaam gegaard is, dan mag de wijn ook best wat tannine bevatten, maar wel liever rijper en zachter. Een Pinot Noir en dan geen frisse fruitige, maar een houtgerijpte van een geconcentreerdere opbrengst of een mooie RhƓne wijn maken dat feest zeker compleet.

Over wijn en spijs zijn veel boeken te vinden, ook op internet kun je je hart ophalen. Ons advies is vooral doen en durf te proberen. Wedden dat in jou ook een sommelier in de dop schuilt?!

Succes!

 

Gerelateerde berichten