Wijnblog

Corte Figaretto, onze Valpolicella favoriet!

Het is weer tijd om een van onze favoriete wijnhuizen in het zonnetje te zetten, vandaag is dat Corte Figaretto uit het Valpolicella-gebied in Noord-Italië.

Corte Figaretto

Dit wijnhuis wordt gerund door Mauro, maar inmiddels helpt ook zijn dochter Sofia, die Oenologie heeft gestudeerd, mee in het bedrijf. Corte Figaretto ligt in het hart van de Valpantena vallei, net boven Verona. Hier maken zij al meer dan 20 jaar de heerlijkste wijnen.

Bij Corte Figaretto geloven zij dat het wijnmaken al begint in de wijngaarden en niet alleen in de kelder. Zo wordt er veel aandacht besteed aan gezonde wijngaarden en de druiven worden allemaal handmatig geselecteerd en geoogst. Sinds ruim 2 jaar zijn zij ook biologisch gecertificeerd. Ze produceren onder andere prachtige Amarones en Ripasso’s waar de streek zo bekend om is! Hier vind je ook een van hun meestgebruikte inheemse druiven in terug: de Corvina.

Valpolicella

Het Valpolicella gebied ligt in Noord-Italië, net boven Verona. Hier worden de bekende Valpolicella-wijnen gemaakt: Amarone, Ripasso en Valpolicella Classico. Voor deze wijnen wordt gebruik gemaakt van de inheemse druiven Rondinella, Molinara, Corvina Veronese en Corvinone. Het klimaar hier is perfect voor het maken van fantastische rode wijnen, mediterraan met genoeg regenval. Na warme zomerdagen volgt een koele wins ‘s avonds afkomstig uit de bergen. Door dit grote verschil in temperatuur kunnen de druiven zich optimaal ontwikkelen en mooi rijpen.

 

Amarone, Ripasso, Valpolicella, hoe zat dat nou ook alweer? We zetten het nog even voor je op een rijtje!

Amarone

Een Amarone wordt gemaakt van de inheemse druiven die hier eerder al beschreven stonden, maar wat de wijn zo bijzonder maakt is dat de druiven met de hand geselecteerd worden en maar liefst 120 dagen drogen voordat er wijn van gemaakt wordt. Een kostbaar proces waar je ook veel meer druiven voor nodig hebt dan voor een gewone wijn, maar dan heb je wel een bijzonder volle, complexe wijn die met de jaren steeds beter wordt.

Valpolicella Ripasso

Soms wordt deze wijn ook wel eens gekscherend baby-Amarone of het broertje van de Amarone genoemd, maar dat kun je eigenlijk niet zo zeggen. Met Ripasso wordt het productieproces van de wijn bedoeld. Ripasso wordt gemaakt door de overgebleven schilletjes en pulp van de Amarone opnieuw te laten vergisten met een ‘gewone’, niet ingedroogde Valpolicella wijn. Het resultaat is een heerlijk zwoele, ronde wijn met ook zeker complexe tonen.

Valpolicella Classico

Deze wijn komt uit hetzelfde gebied en wordt van dezelfde inheemse druiven gemaakt, maar bij de Valpolicella Classico worden de druiven niet ingedroogd. Het resultaat is hier een fruitige rode wijn met soms bloemige tonen.

 

 

Gerelateerde berichten