Wijnblog

Rielsing, hét paradepaardje van Duitsland

Een frisse wijn met mooie zuren, maar soms ook in een zoetere stijl te vinden. Wat weet jij eigenlijk al over deze druif en zijn wijnen?

Wereldwijd staat er zo’n 50.000 hectare beplant met Riesling, waarvan het grootste gedeelte staat in Duitsland, maar ook Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Riesling groeit het best in wat koelere gebieden en heeft gelukkig ook niet veel last van vorst in het voorjaar.

De kenmerken van Riesling

Riesling heeft over het algemeen aroma’s van limoen, groene appel, bijenwas, jasmijn en petroleum. Je hebt Rieslings van zoet tot droog, maar vooral de halfzoete Duitse stijl is lang populair geweest. Niet altijd staat op het etiket of het een droge of halfzoete wijn is, je kunt dan kijken naar het alcoholpercentage, als dat rond de 12% of hoger is, is het vaak een droge wijn. De zoete wijnen hebben meestal een alcoholpercentage rond de 8,5%

Wijn-spijs

De wat zoetere Rieslings passen goed bij pittige gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. Een droge Riesling is heel geschikt voor bij het aperitief, kruidige gerechten, visgerechten en asperges. De echt zoete Riesling past mooi bij desserts met vers fruit.

Riesling in Duitsland

Vooral Duitsland is gespecialiseerd in Riesling. De druif staat vooral aangeplant in de wijnstreken Rheingau, Moezel & Pfalz. De wijnen hebben een bijzonder hoge zuurgraad, mineraliteit en vaak een halfdroge stijl, al komen ze ook voor als zoete wijn of in hele droge stijl. De wijnen uit de Moezel hebben vaak de hoogste zuurgraad vanwege de meest Noordelijke ligging van het gebied. De wijnen uit de Pfalz zijn vaak iets ronder, wat komt omdat het gebied een vergelijkbaar klimaat heeft met de Elzas.

Onze Dengler-Seyler Riesling is een typisch voorbeeld hoe Riesling hoort te zijn: heerlijk zuiver met een prachtige balans tussen de duidelijk aanwezige zuren en her witte fruit. Een slok die meteen om de volgende vraagt!

Riesling in Frankrijk

In Frankrijk mag Riesling zelfs alleen maar verbouwd worden in de Elzas. De wijngaarden in de Elzas liggen mooi beschermd door de Vogezen, waardoor er hier een microklimaat heerst met veel zonuren. De beste Rieslings komen van de Zuidelijke hellingen van de Vogezen en dan wat lager gelegen. Hier liggen maar liefst 51 officiële Grand Cru wijngaarden, dit zijn wijngaarden met de beste kenmerken en/of microklimaat.

Riesling in de Nieuwe Wereld

Als wij kijken naar de Nieuwe Wereld staat Riesling vooral aangeplant in Australië. De druif vind je hier in de wat koelere gebieden: Eden Valley, Clare Valley en Adelaide Hills. De druif heeft herkenbare aroma’s van benzine en limoenschil.

Tot slot Riesling in Nederland

Ook in Nederland vind je de laatste jaren wat Riesling. Het is nog heel weinig, slechts 1o hectare in Nederland en België samen. Goede Rieslings uit Nederland worden gemaakt bij bijvoorbeeld de Apostelhoeve en Wijnhoeve Nekum in Maastricht, Wijndomein Steenberg en Wijngoed Thorn.

 

 

Gerelateerde berichten