Wijnblog

Wijn-spijs bij jouw wildgerechten!

Op 15 oktober is het Nederlandse wildseizoen weer begonnen, er mag dus weer vrij gejaagd worden op wild zoals hazen en fazanten. Steeds vaker is wild het hele jaar door verkrijgbaar, maar nu is dé tijd voor jouw vers stuk wildvlees. Wil jij thuis ook een mooi stukje wild bereiden? Wij zochten alvast wat fijne wijnen voor je uit!

Wijn & Wild

Wild wordt vaak in twee categorieën verdeeld: klein wild en groot wild. Onder klein wild vallen konijn, fazant en wilde eend. In de categorie groot wild vallen hert, ree en zwijn.

De eerste regel voor het uitkiezen van de wijn: bij klein wild serveren we een elegante, maar ferme (vaak witte) wijn. Bij groot wild kiezen we voor een stevige smaakvolle rode wijn, je kunt hierbij denken aan wijnen uit de Rhône, Rioja, Toscane, Ribera del Duero, Douro of Pfalz.

Bij wild met wit vlees zoals konijn en fazant, past vaak beter een witte wijn. Bij rood wild zoals haas, hert of ree past beter een rode wijn. En een stevige rosé doet het weer goed bij patrijs of wild zwijn. Toch is dit voor ieder stuk wildvlees weer anders, ze hebben allemaal unieke eigenschappen waarbij je een wijn kunt uitkiezen.

Bij het uitkiezen van de wijn moet je rekening houden met de garnituren en sauzen, deze beïnvloeden de wijnkeuze bijna net zoveel als het stuk wild zelf. Omdat dat het toch wel ingewikkeld is de juiste wijn te vinden, helpen we je graag nog even op weg met een aantal combinaties die het altijd goed doen.

Wijn bij eend

Een stevige rode Bourgogne past perfect bij wilde eend. Wordt de eend geserveerd met een fruitsaus, dan is een Carménère of Merlot uit de Nieuwe Wereld een mooie combinatie. Eendenborst met ganzenlever? Kies dan voor een Riesling Spätlese of een droge Gewürztraminer.

Wijn bij haas

Over het algemeen past een rode elegante wijn het beste bij haas, bijvoorbeeld een rode Bordeaux of een St. Laurent of Zweigelt uit Oostenrijk. Bij hazenpeper kun je ook kiezen voor een Malbec of Primitivo.

Wijn bij hert

Kies bij het hert voor een elegante maar krachtige wijn, bijvoorbeeld een Chianti Classico. Hertenbiefstuk met wildsaus? Ga dan voor een Carménère uit Chili.

Wijn bij wildzwijn

Bij wildzwijn mag je kiezen voor een krachtige rode wijn. Fijne combinaties zijn bijvoorbeeld een Barolo, Châteauneuf-du-Pape of een mooie rode wijn uit Priorat. Wildzwijngoulash? Ga dan voor Syrah of een prachtige Italiaanse Amarone.

Deze suggesties helpen bij het uitkiezen van de perfecte wijn bij jouw gerecht. Toch advies nodig? In onze winkels in Veenendaal, Wageningen en IJsselstein helpen wij je graag met het uitzoeken van passende combinaties!

 

 

Gerelateerde berichten