Wijnblog

Pinot Grigio, Pinot Gris of Grauburgunger?

De Pinot Grigio is behoorlijk geliefd en populair bij veel mensen. De wijnen van dit druivenras kunnen variëren van eenvoudige wegslurp wijn tot zeer smaakvol, zelfs voorzien van enige rijping in grote houten barriques om het volume wat kracht bij te zetten. Hoogtijd om dit druivenras eens goed te bestuderen!

De Pinot Grigio druif staat ook bekend onder andere namen, lees je Pinot Gris of Grauburgunder op een etiket? Dit zijn andere namen voor dezelfde druif. Dit heeft er vooral met de afkomst van deze druif te maken. Komt de druif uit de Elzas (Frankrijk), dan staat er Pinot Gris op het etiket. Pinot Grigio komt vaak uit Veneto (Italië) en Grauburgunder komt veel voor in Duitsland en Oostenrijk. Deze druiven zijn eigenlijk allemaal dezelfde druif, maar door hun verschillende afkomsten, hebben zij ook allemaal een eigen karakter. Dit kan liggen aan de grondsoort, de hoeveelheid zonlicht of het klimaat waar de druif in groeit.

Pinot Grigio is van oorsprong een Frans druifje, en zoals hierboven al even benoemd, wordt hij in Frankrijk Pinot Gris genoemd. De Pinot Gris is eigenlijk best een beetje gek. Zijn schil heeft verschillende kleurnuances van roze naar roodbruin tot grijsblauw. Zijn DNA is net als de Pinot Blanc, bijna gelijk aan de Pinot Noir. Enkel het stukje wat de kleur bepaalt is afwijkend. Van de Pinot Noir weten we dat zijn oorsprong in de Bourgogne, Frankrijk, ligt. Hierom is het zeer aannemelijk dat de Pinot Gris ook uit Frankrijk komt.

De Pinot Gris ging al snel op reis via de Elzas naar Duitsland, Noord-Italië en Hongarije. In Hongarije wordt de druif Szürkebarat genoemd. Ook wordt er veel gesuggereerd dat de Pinot Gris via Hongarije zijn weg naar de Elzas heeft afgelegd, maar deze theorie lijkt wat onwaarschijnlijk. Vandaag de dag is de Pinot Gris wereldwijd verspreid, van Australië tot Noord-Amerika.

Het druivenras moet door de wijnbouwers, net als zijn broer Pinot Noir, goed gemonitord worden. Het dunne schilletje is vatbaar voor grijze rot en valse meeldauw. De wijnstok heeft dus liever droge bodems, het liefst ook nog kalkrijk, hier kan hij zich diep in wortelen. Als de druif eerder plukt, dan geeft dat een wat neutraler wijntype. Toch kan er ook een mooie Spätlese, Vendange Tardive of Grains Nobles gemaakt worden, deze wijnen hebben een intensere smaak. Je kunt zelfs mousserende wijnen van de Pinot Gris vinden, in de Champagne streek staat hij veel aangeplant. Toch jammer dat hij niet tot het succes trio behoort die de meeste Champagnes dragen.

 

Witte en rosé wijnen van dezelfde druif

Van de Pinot Gris worden ook rosé wijnen gemaakt, deze zijn vaak niet aan te slepen! Voor zowel de witte als de rosé wijnen wordt dezelfde druif gebruikt. Bij de witte wijnen maakt de wijnmakers alleen gebruik van het vruchtvlees van de druif en scheiden ze direct de schillen van het vruchtvlees. Daarna worden ze zacht geperst om niet teveel bitters en harde tonen te krijgen. Heel soms kun je een roze spoortje vinden in je witte wijn. De witte wijnen van de Pinot Gris worden eigelijk altijd vergist in RVS cuvées, zo komt er geen zuurstof bij de wijn en krijgt hij een fris en fruitig karakter. Wijnmakers kunnen ervoor kiezen de wijn vervolgens over te steken met de lie erbij, dit laten ze dan nog een week of 3 in de wijn. Dit brengt de Pinot Gris extra aroma en geeft wat rondeur. Pinot Gris heeft over het algemeen geen hoge zuren. In een heel enkel geval wordt de wijn nog in een houten barrique gerijpt, dit geeft de wijn meer body.

De Pinot Gris rosé, of misschien nog wel bekender als ‘Blush’, is dus van dezelfde druif gemaakt. Het grote verschil is natuurlijk dat men het schilletje wel enige tijd samen met het vruchtvlees laat inweken. Het sap wat hier aan onttrokken wordt heeft een beetje een blozende kleur, vandaar de geliefde term ‘Blush Rosé’.

 

Ervaar de smaken van de Pinot Gris/Pinot Grigio/Grauburgunder

Als je dit zo leest krijg je toch meteen zin in een mooi glas van deze druif! Bij Heeren van de Wijn weten we wel raad met de Pinot Gris/Pinot Grigio/Grauburgunder:

Pinot Grigio
Endrizzi
Trentino, Italië
Deze Pinot Grigio druiven worden met de hand geplukt, de optimale fruitsmaak wordt hier door behouden. De Pinot Grigio knispert in het glas. Heerlijke zachte geuren van boomfruit maken dit een fris sappig glas. Lekker glas bij de kaasfondue met lekker brood en gegrilde groente!

Pinot Grigio Blush
Castelnuovo
Veneto, Italië
De Pinot Grigio Blush van Castelnuovo is een prachtig lichtgekleurde rosé met een delicaat en fruitig karakter. De wijn is fris en geeft tonen van framboos weer. Dit kan zomaar jouw favoriete Pinot Grigio rosé worden!

Pinot Gris
Fernand Engel
Elzas, Frankrijk
Een Pinot Gris die tonen geeft van bloemen, geel en wit fruit maar ook wat kruidigheid. Veel tonen van geel fruit in de smaak, maar vooral ook sappig, rond en stevig. Hij heeft een mooi zacht mondgevoel, dit maakt hem de perfecte begeleider bij rijkere gerechten.

Grauburgunder:
Stiegelmar
Burgenland, Oostenrijk
Een prachtige, strogele wijn met oranje reflecties. Je proeft tropisch fruit met tonen van honingmeloen, ananas en grapefruit. Hij heeft een goede structuur, is sappig en heeft een vol mondgevoel!

Wil jij graag genieten van de smaken van de Pinot Grigio, Pinot Gris, of Grauburgunger? Je kunt bij ons langskomen in de winkel maar je kan er ook voor kiezen om een fles wijn te laten bezorgen. De keuze is aan jou! 

Gerelateerde berichten