Wijnblog

De wijnen van Kaiken!

Dit zeer succesvolle wijnbedrijf uit Argentinië ligt aan de oostkant van het Andes gebergte in Luján de Cuyo in de regio Mendoza. Veel wijngaarden beslaan de uitlopers van de Andes op diverse hoogte. De Chileense wijnproducten Aurelio Montes richtte in 2002 het wijnbedrijf Kaiken op. Nu, 20 jaar later, is Kaiken uitgegroeid tot een waar begrip. 

De naam Kaiken is afgeleid van de Caiquén, de Patagonische wilde gans die meestal het Andesgebergte oversteekt tussen Argentinië en Chili. Aurelio Montes maakte regelmatig dezelfde vlucht en zag de ganzen heen en weer vliegen. Tijdens een van deze vluchten is de naam van het wijnhuis geboren!

De wijngaarden van Kaiken bestrijken diverse gebieden in Argentinië zodat de druiven in het juiste terroir staan en het beste uit het fruit naar boven halen voor de ultieme wijn. Kaiken  heeft wijngaarden in Luján de Cuyo, Valle de Uco, Salto en Valle de Canote.

Luján de Cuyo ligt aan de voet van de Andes, gemiddeld 40 km van de stad Mendoza. De druivenrassen die hier zich het beste thuis voelen zijn de Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda, Ancellota, Cabernet Franc en Marselan als blauwe druiven. In het wit vinden we hier Chardonnay, Sauvignon Blanc en Semillon.

De druiven zijn prachtig gemixt wat betreft oorspronkelijke herkomst. Zo zijn Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Marselan echt Frans. Marselan is oorspronkelijk ook een Franse kruising tussen Cabernet Sauvignon en Grenache. Sauvignon Blanc en Semillon zijn als duo ook veel te vinden in de Bordeaux. Chardonnay vindt ook haar oorsprong in Frankrijk, maar kan meerdere klimaten aan. De Bonarda is echt een druif uit de Piemonte, Italië en zo is de Ancelotta veel terug te vinden in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Hier is het vaak een speler in de Lambrusco.

Valle de Uco is hoger gelegen, wijngaarden bevinden zich hier op hoogte variërend tussen de 1200 en 1600 m boven zeeniveau. We vinden hier druiven als Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Hoger gelegen ook Chardonnay en zelfs Pinot Noir. In de wijngaarden liggen grote keien verspreidt die overdag door de zon opgewarmd worden en in de koude nachten de juiste warmte uitstralen naar de wijnstokken toe. Druiven hebben hierdoor een zeer langzame, maar perfecte rijping voor stoffen als tannine en aroma’s. Dit proef je uiteraard weer terug in de smaakvolle en fluweelzachte wijnen van Kaiken.

De wijngaarden in de regio Salto bevinden zich 1600 tot 2400 m boven zeeniveau in de Vallei van Cafayate. De wijnstokken van voornamelijk Torrontès Riojano zijn hier al vanaf 1965 aangeplant. De druif is een typisch Argentijnse variëteit, deze zeer aromatische druif is een kruising tussen een kloon van de Mission, ook wel Criolla genoemd en de Muscat Alexandria. De wijnen van de Torrontès hebben een prachtig aromatisch pallet van citrustonen, perzik, druiven, hooi en rozen. Een heerlijke wijn als aperitief, maar ook gerechten met pit bedient hij fantastisch.

De Canota Vallei ligt net voor de Andesvallei, iets buiten Mendoza en is een nieuw wijnparadijs, omringd door de uitlopers van het gebergte. De bodems zijn van alluviale materialen als grof zand en slib, met oerrotsen van verschillende leeftijden en samenstellingen. We bevinden ons hier op 1050 m boven zeeniveau, weinig regenval, dus irrigatie is hier wel een must. De Canota Vallei is absoluut het beloofde land van de Malbec, prachtig gestructureerd, waanzinnig goed in balans met een heerlijk rauw randje!

De oorspronkelijke winery van Kaiken dateert al van 1920. In beginsel werd er behalve wijn ook olijfolie, distillaten en wijnsteenzuur geproduceerd. Anno nu liggen er 1.500 vaten ten behoeve van de rijping van wijn, maar ook moderne technieken als betonnen tanks worden hier niet geschuwd. De wijnwereld is zich er heel goed bewust van dat het klimaat in gevaar is, wijnbouw en de heersende klimatologische omstandigheden zijn als een goed huwelijk en kunnen niet zonder het juiste balans hun bestaan garanderen. Kaiken is zich mede hierom aan het voorbereiden op biodynamische wijnbouw, zodat hun CO2 footprint zich minimaal beperkt. In 2020 is Kaiken voorzien van het sustainable-label en wordt er van druif tot aan consument over nagedacht om het zo efficiënt en zo groen mogelijk te bewerkstelligen.

Al zeer veel jaren is Heeren van de Wijn jouw leverancier van Kaiken wijnen. De wijnen staan garant voor een heerlijk, goed glas wijn van top kwaliteit, van de Estate wijnen tot aan de top lijn. Een Kaiken wijn drink je als je echt wilt genieten!

Gerelateerde berichten