Wijnblog

Ontdek alles over Verdejo

Wil je eens iets anders drinken dan een Chardonnay, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc? Probeer dan eens een Verdejo; vrolijke fruitige wijnen, een frisse variant met mineralige tonen of een vollere met houtlagering. Met deze druif kun je alle kanten op!

De eigenschappen van Verdejo

Verde betekent in het Spaans groen en laat deze druif nou net te herkennen zijn aan zijn opvallend groene kleurtje, hij doet zijn naam dus eer aan! De Verdejo kan goed tegen droogte en gedijd het beste op een bodem van kalk en kiezels. Hij is gevoelig voor oxidatie en wordt daarom meestal ‘s nachts geoogst. Na het oogsten wordt hij zo snel mogelijk verwerkt zodat het frisse karakter van de druif optimaal tot zijn recht komt.

Verdejo heeft meestal aroma’s van groene meloen, citrusfruit, venkel, kruiden en zelfs witte perzik. Het zijn wijnen met een mooie zuurgraad. Ook zijn er Verdejo’s die een rijping op eikenhouten vaten krijgen, dan worden het vollere wijnen met meer complexiteit en krijgen ze ook aroma’s van honing en noten.

Serveren

De ideale serveertemperatuur voor Verdejo is tussen de 8 en 10 graden. Verdejo kun je het beste jong drinken, alleen de houtgelagerde exemplaren kun je een aantal jaren bewaren. De frisse Verdejo’s zijn ideaal als borrelwijn, bij vis of bij een gerecht waarin citroen of limoen verwerkt is. Ook pittig eten of salades zijn een fijne combinatie bij Verdejo. De houtgelagerde wijnen passen het beste bij volle, romige gerechten.

De Rueda

Verdejo komt vooral voor in de Rueda, een wijngebied in het Noorden van Spanje. Ondanks dat de druif zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika, is Rueda in Spanje praktisch de enige plek waar deze druif verbouwd wordt. Alleen in de Verenigde Staten vind je nog Verdejo druiven, daarnaast moet je de Verdejo niet verwarren met de Verdelho.

In de Rueda wordt de druif verbouwd op een plateau dat ongeveer 800 meter boven de zeespiegel ligt. Het klimaat is hier uitgesproken met warme zomers en koude winters. Het gebied is sins 1980 een DO (Denominacion de Origen) en dat betekent dat er toezicht gehouden wordt op de herkomst en kwaliteit van de wijnen. Staat er Rueda op het etiket, dan moet de wijn voor 50% uit Verdejo bestaan. Staat er Rueda Verdejo op het etiket, dan bestaat de wijn voor minstens 85% uit Verdejo.

Ademan Verdejo

De Ademan Verdejo is een mooi voorbeeld van een typische houtgelagerde Verdejo. Deze wijn wordt gemaakt door het in 2015 opgerichte Bodega y Vinedos Maires. Het bedrijf is opgericht door twee neven die het wijn maken weer op wilden pakken zoals hun grootouders dat deden. Het bedrijf is gevestigd in de regio Toro, ten Westen van de Rueda. De Ademan Adalia Verdejo is gemaakt van 100% Verdejo druiven. Na de vinificatie rijpt de wijn eerst twee maanden op het bezinksel om vervolgens nog twee maanden houtrijping te krijgen. Met als resultaat: een zuivere wijn met groene tonen, kruidigheid en venkel!

Ben je benieuwd naar de Ademan Verdejo of naar een van onze andere Verdejo’s? Neem dan een kijkje in de webshop of kom langs in een van onze winkels.

 

Gerelateerde berichten