Wijnblog

Zuid-Afrika als wijnland

Vandaag nemen wij jou mee naar wijnland Zuid-Afrika: een land met prachtige natuur, veel zon, zee, bergen en natuurlijk heerlijke wijnen!

Historie

Zuid-Afrika staat bekend als een wijnland uit de Nieuwe Wereld, maar van de landen die behoren tot de nieuwe wijnlanden is Zuid-Afrika Ć©Ć©n van de oudste met inmiddels al een flinke wijngeschiedenis. De eerste wijnstok werd hier aangeplant in 1659. De wijnproductie vond toen vooral plaats rondom Kaapstad, waar de Nederlanders een bevoorradingslocatie voor de VOC stichtten. In 1979 werd Riebeeck opgevolgd door Simon van der Stel die het bekende wijndomein Constantia stichtte. De wijnbouw groeide en verbeterde in kwaliteit. Helaas kwam daar ook gauw weer een einde aan door de druifluisplaag, de boerenoorlog en de apartheid. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 kon de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt pas weer echt tot bloei komen en werden deze wijnen weer voor de hele wereld toegankelijk.

Druivenrassen

In Zuid-Afrika staat bijna ieder internationaal druivenras aangeplant, maar de wijnen van Pinotage en Chenin Blanc hebben het meest een eigen karakter. Pinotage is een kruising van Pinot Noir en Cinsault, ontstaan in 1924. Chenin Blanc wordt gezien als de eigen druif van Zuid-Afrika en wordt ook wel “Steen” genoemd. Van alle aangeplante druiven bestaat 55% uit witte druiven en de overige 45% uit blauwe druiven. De meeste wijnen zijn droog, maar er worden ook zoete wijnen gemaakt van Muscat d’Alexandrie, lokaal bekend als Hanepoot. Ook worden er fijne mousserende wijnen gemaakt volgens de mĆ©thode traditionelle met tweede gisting op de fles, in Zuid-Afrika bekend als Cap Classique of als Vonkelwijn.

Klimaat

Zuid-Afrika ligt op het Zuidelijk halfrond, op de 35e breedtegraad. Dit betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld lopen met Europa en dat de oogst hier plaatsvindt tussen februari en april. Het klimaat is heet en droog, maar de aanwezigheid van de Indische en Atlantische Oceaan zorgen voor verkoeling en neerslag. Harde wind zorgt ervoor dat schimmels en ziekten weinig kans hebben in de wijngaarden.

Wijngebieden

Het bekendste wijngebied voor kwaliteitswijn is Stellenbosch, maar Zuid-Afrika heeft veel meer te bieden. Stellenbosch is vernoemd naar de eerder genoemde Simon van der Stel. Ook het zeer bekende wijngebied Franschhoek is genoemd naar de plek waar de Franse Hugenoten terecht kwamen met al hun kennis over wijnbouw uit Frankrijk. De meeste wijngebieden van Zuid-Afrika bevinden zich in de buurt van de Westkaap dichtbij de kust. Elgin en Walker Bay staan bekend als de koelste wijngebieden van Zuid-Afrika. Deze gebieden produceren zeer goede wijnen van Pinot Noir en Sauvignon Blanc.

Almenkerk Lace Sauvignon Blanc

Almenkerk Estate is in 2002 opgericht door de Belgische Nathalie en Joris Almenkerk. Deze Sauvignon Blanc is een prachtig voorbeeld van een koel-klimaat wijn uit Zuid-Afrika. Elgin kent het meest koele klimaat van Zuid-Afrika. De wijngaarden hoeven hierdoor niet geĆÆrrigeerd te worden en het rijping seizoen is lang. Dit zorgt voor delicate aroma’s van citrus en paprika met een minerale en florale toets. Heerlijke wijn voor bij een aperitief, een geitenkaasje of koude visgerechten.

Gerelateerde berichten