Wijnblog

Wijnen uit de Verenigde Staten

Misschien had je het niet verwacht, maar in alle vijftig staten van Amerika worden druiven verbouwd. Amerika is zelfs de op vier na grootste wijnproducten ter wereld, voorop gaan Frankrijk, Italië en Spanje. 90% van alle wijnen uit de Verenigde Staten komen uit Californië en van alle wijnen die geëxporteerd worden, is zelfs 99% afkomstig uit Californië. Het is dus lastig om in Europa Amerikaanse wijn te bemachtigen die niet uit Californië komt.

Oorsprong wijnbouw

De wijnstok werd geïntroduceerd door de Spaanse kolonisten in de 16e eeuw. Zij brachten de ‘mission grape’ mee die vooral gebruikt werd voor het maken van miswijn. Later bleek dat dit Listan Prieto was, een Spaans druivenras afkomstig van Tenerife. In 1979 werden de eerste echte wijngaarden aangelegd door immigranten die vanwege de goudkoorts in Californië terecht waren gekomen. Lange tijd was de wijnbouw niet van hoge kwaliteit, pas aan het einde van de drooglegging in 1933 werden de wijngaarden opnieuw aangeplant en dit keer met Franse rassen. Ook was er aandacht voor allerlei nieuwe wijnmaak technieken, waaronder rijping op eiken houten vaten en zo ontstond de bekende volle houtgelagerde Chardonnay uit Californië.

Bodem en klimaat

Een groot land als Amerika kent veel verschillende bodemtypen, van zand en klei tot vulkanische grond en kiezels. Alleen in Napa Valley in Californië zijn er al meer dan 100 verschillende bodemtypen te vinden. Aan de verschillende bodemtypen wordt de laatste tijd steeds meer waarde gehecht in Amerika. Naar Europees voorbeeld met de verschillende appellations hebben zij hier een systeem dat de gebieden indeelt in AVA’s. AVA staat voor American Viticultural Area. Het klimaat in Amerika is net zo divers als de bodem, maar in Californië, waar het grootste gedeelte van de wijnen vandaan komt, heerst een warm tot heet klimaat met aan de kust verkoeling van de zeewind en mist.

Druivenrassen

De belangrijkste druivenrassen in Amerika, en dus ook in Californië, zijn Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Verder staat er veel Zinfandel, ook wel bekend als Primitivo in Italië, Pinot Noir, Merlot, Sauvignon Blanc en Syrah. Ondanks dat wij vooral bekend zijn met de Chardonnay uit Californië, bestaat 60% van alle aanplant uit blauwe druiven.

Brazin Zinfandel

Lodi Californië staat bekend om zijn geconcentreerde wijnen van Zinfandel. Deze druiven groeien aan oude wijnstokken die tussen de 40 en 100 jaar oud zijn. Dit zorgt voor zeer geconcentreerde aroma’s van pruimen, vijgen en tabak. Verder is het een stevige, volle wijn met aroma’s van krentjes, specerijen en vanille. De Brazin Zinfandel is de perfecte wijn voor bij gekruid vlees of gerijpte kazen.

Wist je dat Zinfandel hetzelfde DNA blijkt te hebben als de Italiaanse Primitivo en de Tribidrag uit Kroatië?

Bernardus Chardonnay

In 1992 werd Bernardus Winery opgericht door de Nederlandse Bernardus Pon. Het bedrijf ligt op een prachtige locatie in de Carmel Valley in Californië. Koele wind en mist zorgen er hier voor dat druiven heel rustig en gelijkmatig rijpen. Dit zorgt voor fantastisch rijpe en gezonde druiven met mooie zuren. De Chardonnay van Bernardus is vol en intens. Een wijn met rijp wit fruit, romige tonen, tonen van eikenhout en zelfs nog wat nootachtige aroma’s. Deze volle en complexe wijn is zeker de moeite waard om eens te proberen.

 

Naast de Bernardus Chardonnay hebben we ook een prachtige Pinot Noir en Sauvignon Blanc van de wijnhuis. In 2005 werd de Bernardus Sauvignon Blanc zelfs uitgeroepen tot de beste van de Verenigde Staten!

 

 

Gerelateerde berichten