Wijnblog

Shiraz of Syrah?

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, Shiraz en Syrah. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze druiven?

We zien veel grote wijnen die gemaakt worden van de Syrah druif in Frankrijk, Zuid-Afrika, Argentinië en Chili. In Australië staat deze druif ook wel bekend als de Shiraz, hier komt hij vaak terug in jammige, zwoele rode wijnen.

De Syrah werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk meegebracht. Voor een lange tijd werd er gedacht dat de druif afkomstig was uit de Iraanse stad Shiraz, maar uit genetisch onderzoek is gebleken dat de druif is ontstaan uit een kruising van Dureza en Mondeuse Blanche: twee druivensoorten uit Zuidoost-Frankrijk.

Syrah in de wijngaard

De Syrah is een sterke druif die goed te cultiveren is en immuun blijkt voor de meeste plantenziekten. De Syrah is op zijn best in warme tot hete gebieden met een redelijk arme bodem. De planten groeien weelderig en moeten goed gesnoeid worden, gebeurd dat niet dan kan de uiteindelijke wijn waterig worden.

Kenmerken van Syrah

Syrah heeft een dikke schil waardoor hij diep zwarte wijnen kan geven, maar ook wijnen met stevige tannine. De wijnen hebben vaak aroma’s van viooltjes, zwarte peper, zwarte kersen, zwarte bessen, drop en olijf. Na rijping kunnen ook heerlijke aroma’s van chocolade ontstaan.

Syrah komt voor als cepage wijn, dat betekent dat de wijn gemaakt is van één enkele druivensoort, maar ook als blend. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de wijnen van de GSM-blend die vaak voorkomen in de Rhône of Zuid-Frankrijk. Een GSM-blend bestaat uit Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Wijn-spijs met Syrah

Hoe kun je Syrah het best combineren met eten? Een wat lichtere Syrah (uit een relatief koel klimaat) past goed bij lamsbout of gerechten met aubergine. Ga je voor een zwaardere Syrah (uit een warmer klimaat), combineer die dan met een mooi vleesgerecht, zoals een stoofschotel of vlees van de barbecue.

De ideale serveertemperatuur voor Syrah is iets hoger dan die van andere rode wijnen, namelijk 18 graden celsius.

Tarapacá Gran Reserva Syrah

De Tarapacá Gran Reserva Syrah is een fantastische wijn uit de Maipo Valley in Chili. Het warme klimaar hier is perfect voor het maken van een diep gekleurde en geconcentreerde Syrah. Voor het maken van deze Gran Reserva worden alleen de beste percelen gebruikt. Dit resulteert in een volle wijn met aroma’s van cassis, viooltjes, blauwe bessen, witte peper, zwarte olijven met een zachte afdronk. Combineer deze wijn met wit vlees, pittig eten of harde kazen.

Let op, deze wijn is uitsluitend online verkrijgbaar!

Gerelateerde berichten