Wijnblog

Vegan wijnen, hoe zit dat?

Vegan Wijn van de Heeren

Hoezo vegan wijn? Wijn is toch alleen gemaakt van druiven en is dan toch automatischĀ vegan? En zijn er dan wijnen die bijvoorbeeld wel weer geschikt zijn voor mensen dieĀ vegetarisch eten? We leggen het je allemaal uit..

De wijn zelf is inderdaad gemaakt van alleen maar plantaardige producten, maar tijdens hetĀ hele productieproces komen er soms toch dierlijke producten bij kijken.Ā Wanneer de druiven eenmaal geperst zijn en vergist tot wijn, is de wijn troebel. De wijn isĀ troebel omdat er stukjes van de druiven in zitten. Het verwijderen van deze stukjes heetĀ klaren. En juist bij het klaren komen in de meeste gevallen dierlijke producten om de hoekĀ kijken.Ā Er zijn verschillende manieren om een wijn te klaren. Je kunt wachten tot de verschillende deeltjes en stukjes vanzelf naar beneden gaan; bezinken. De meeste wijnboeren kiezen er echter voor dit proces wat te versnellen met verschillende hulpstoffen. Zo kunnen zijverschillende klaringsmiddelen inzetten gemaakt van:

– visslijm
– caseĆÆne, dit is een dierlijk eiwit wat voorkomt in melk
– gelatine, gemaakt van botten, kraakbeen en huid van dieren
– eiwit van kippeneieren.

De meeste of misschien zelfs al deze stoffen zijn niet meer in de wijn aanwezig wanneer jeĀ hem drinkt, maar de wijn is dan toch zeker in aanraking geweest met dierlijke producten enĀ dat is voor de meeste veganisten niet wenselijk en dat begrijpen wij!

Een redelijke nieuwe methode is het klaren met bentoniet. Dit is een kleiachtige mineraleĀ substantie. Klaren zonder dierlijke stoffen kan ook door het toevoegen van bijvoorbeeld:Ā planten caseine, koolstof of kalksteen. Daarnaast zijn er ook methoden waarbij gelukkig nietĀ eens stofjes hoeven te worden toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is het terugkoelen vanĀ de wijn of het filteren van wijn. Deze technieken zijn een stuk nieuwer dan de traditioneleĀ manieren met die dierlijke producten en zullen we hopelijk steeds vaker terug gaan zien.

Een wijnproducent is niet verplicht om op het etiket te vermelden welke klaring methoden hijĀ heeft gebruikt, wat daarom ook meestal niet gebeurd. We zien gelukkig steeds meerĀ vegan-certificeringen terug op de wijnflessen, alleen om hiervoor in aanmerking te komenĀ moet de wijn eerst gekeurd worden en dat maakt het hele proces net weer wat ingewikkelder en kostbaarder voor de wijnboer. Je kunt je voorstellen dat dus niet iedere wijnboer hiervoorĀ kiest.

Tot slot, hoe zit het dan precies met natuurwijnen?

Natuurwijn, ook welĀ raw-wine of vin naturel genoemd, wordt na het gistingsproces niet geklaard of minimaal gefilterd. DezeĀ wijnen zijn dus ook altijd troebel of een beetje troebel, maar wel geschikt voor de veganisten!
Best nog ingewikkeld he?! De wijnen geklaard met kippenei eiwit en caseĆÆne zijn dus ookĀ geschikt voor iedereen die vegetarisch eet, maar de spoeling wordt al dunner voor deĀ vegans. Daarom hebben wij hieronder een aantal vegan-wijnen voor je op een rijtje gezet. InĀ de winkel staan onze wijnliefhebbers klaar om je te helpen bij het uitzoeken van de juiste vegan wijn! Zodat ook alle veganisten weer onbezorgd kunnen genieten van hun glaasje wijn!

Proost met een van onze favoriete vegan wijnen:

– Prijs-favoriet: Cielo, Pinot Grigio ā‚¬ 4,95
– Van eigen bodem: Betuws Wijndomein, Linge Wit Cuvee, Betuwe ā‚¬ 14,95
– Lichte rose: Piquepoul RosĆ© ā‚¬ 7,90
– Stevig rood: Nius, De Nada, Jumilla ā‚¬ 9,95

Gerelateerde berichten