Wijnblog

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn misschien wel de twee meest bekende druiven, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee druiven en vooral wat is het verschil tussen de wijnen gemaakt van deze twee druiven.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Om de verschillen goed uit te leggen kijken we eerst even naar de overeenkomsten. Beiden druivenrassen zijn wit en worden gebruikt voor het maken van witte wijnen en mousserende wijnen. Nog een overeenkomst is dat beide druivenrassen internationaal op vele plekken aangeplant staan. Vooral Chardonnay vind je echt overal, want de druif kan zich perfect aanpassen aan verschillende klimaten en weersomstandigheden. Sauvignon Blanc vind je, al is het een stuk minder, ook over de hele wereld. Bijvoorbeeld in Frankrijk in de Loire, in Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Sauvignon Blanc is wat meer geschikt voor koele klimaten dan warme klimaten, dus in bijvoorbeeld Chili en Zuid-Afrika vinden wij deze druif dan vooral in de koele kustgebieden.

Sauvignon Blanc

Houd je van wat frissere wijnen dan houd je waarschijnlijk meer van Sauvignon Blanc.

Wijnen gemaakt van deze druif hebben vaak een wat hogere zuurgraad. De aroma’s van Sauvignon Blanc zijn vaak wat groener en frisser met bijvoorbeeld tonen van citrusvruchten, groene appel, limoen, kruisbes en groene kruiden. Komt de Sauvignon Blanc uit een iets warmer klimaat dan heeft hij vaak ook wat tropische aroma’s zoals bijvoorbeeld passievrucht en/of kiwi. Deze aroma’s kom je vaker tegen in wijnen van Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld, bijvoorbeeld Chili of Nieuw-Zeeland.

Chardonnay

Houd je meer van volle wijnen, dan kom je waarschijnlijk vaker uit bij Chardonnay.

Wijnen gemaakt van deze druif hebben een relatief lage zuurgraad en hebben hierdoor vaak een romig gevoel in de mond. Chardonnay komt in alle soorten en maten voor. Een wijn gemaakt van Chardonnay verraadt veel over het klimaat en de bodem waarop de druiven groeien.

Chardonnay uit een koel klimaat

Zo is een Chardonnay uit het relatief koele Chablis (het meest Noordelijke deel van de Bourgogne) vrij fris, mineralig en met een voor Chardonnay hoge zuurgraad. De aroma’s die in een Chardonnay uit dit klimaat voorkomen zijn vooral groene appel en citrus, Ook een Chardonnay uit bijvoorbeeld Noord-Italië toont deze kenmerken.

Chardonnay uit een warm klimaat

Een Chardonnay uit bijvoorbeeld Californië zal veel meer tropisch fruit aroma’s hebben zoals ananas, mango en perzik. Deze wijnen hebben en een lagere zuurgraad. Andere voorbeelden van Chardonnay uit een warm klimaat zijn Chardonnay uit de Languedoc Rousillon, Chardonnay uit Argentinië of Spanje.

Houtlagering

Sauvignon Blanc met houtlagering komt wel voor, maar niet heel erg vaak. Chardonnay krijgt wel vaak een houtlagering. De soort hout, hoelang de wijn op het vat rijpt of hoe nieuw het vat is heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. De houtlagering zorgt voor tonen van bijvoorbeeld vanille en ceder.

Malolactische gisting

Malolactische gisting is een tweede vergisting waarbij (soms bijtend) appelzuur omgezet wordt in zachter melkzuur. Dit gebeurd vaak bij Chardonnay en dit zorgt voor een extra zachte, boterige structuur. Bij Sauvignon Blanc wordt de malolactische gisting juist voorkomen omdat de frisse appelzuren goed passen bij de frisse en kruidige aroma’s die in de wijn voorkomen.

Wijn-spijs

Bij welk gerecht past welke wijn het beste? Wijn gemaakt van Chardonnay of Sauvignon Blanc zijn natuurlijk beide lekker voor tijdens de borrel, maar bij welk gerecht passen de wijnen het best? De Chardonnay uit een koel klimaat, zoals de Chablis past goed bij gerechten met schaal- en schelpdieren. Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd vanwege het frisse soms ziltige karakter dat de wijn heeft. Een vollere Chardonnay met houtrijping past mooi bij romige gerechten, denk bijvoorbeeld aan een water vettere vis of gerecht met een roomsaus. Een Sauvignon Blanc past ook goed bij schaal- en schelpdieren en wat frissere gerechten met bijvoorbeeld geitenkaas of venkel.

Beetje vreemd, maar wel heel erg lekker..

Aangezien Chardonnay en Sauvignon Blanc in veel eigenschappen elkaars tegenpolen zijn zie je niet vaak een combinatie van deze twee druiven. Maar…

Onze DALIS Bianco is het perfecte voorbeeld van een huwelijk tussen deze twee druiven. De Chardonnay zorgt voor zachte smaken en een volle body terwijl de Sauvignon Blanc zorgt voor mooie zuren en frisse tonen! Aan de DALIS Bianco is ook nog een beetje Muller Thurgau en Nosiola toegevoegd om de smaken nog mooier uit te laten komen.

 

Om je een beetje te helpen hebben wij een rijtje gemaakt met onze top 5 Sauvignon Blanc en Chardonnay. Keuze genoeg!

Sauvignon Blanc.

  1. Domaine Régis Jouan Pouilly-Fume – 15,95 
  2. Bishop’s Leap – 8,95 
  3. Touraine Sauvignon Desroches Mancois – 9,95
  4. Bernardus Sauvignon Blanc – 19,95 
  5. Nius Sauvignon Blanc Chili – 9,95

Chardonnay:

  1. Romarion Chardonnay – 8,95
  2. Bernard Moreau Bourgogne Chardonnay – 14,50 
  3. Enate Chardonnay – 11,95 
  4. Endrizzi Chardonnay – 11,95 
  5. Kaiken Ultra Chardonnay – 16,50 

Wil je meer weten over de druif Sauvignon Blanc klik dan hier. Nog niet uitgelezen over Chardonnay? Lees hier verder.

 

Gerelateerde berichten