Wijnblog

De zwoele Italiaan

De zwoele Italiaan.. 

Italiaanse wijn op z’n zwoelste

 

Lekker flesje zwoele Italiaanse wijn, we hebben het allemaal wel eens gehoord, maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld? 

 

Er worden tot deze categorie zowel wijnen met een zoetje gerekend als echt zoete wijnen. De belangrijkste stijlen zetten wij hier even voor je op een rijtje: 

Passito

In Italië worden naast droge wijnen ook zoete wijnen gemaakt, dit gebeurd niet zoals we in Frankrijk vaak zien door edele rotting, maar door indroging van de druiven. Dat indrogen van de druiven kan op twee manieren gebeuren: 

  • Nog aan de stok 
  • Of na de pluk in speciale droogruimtes. 

Doordat het vocht verdampt, neem de concentratie suiker toe en kan er een krachtige vaak ook alcohol rijke wijn worden gemaakt. De Italiaanse naam voor wijn gemaakt van deels of volledig ingedroogde druiven is Passito. Niet elke druif is geschikt voor het maken van deze wijnstijl. Het best kunnen er druiven gebruikt worden met een wat dikkere schil en ook druiven met relatief veel sap zijn geschikt. De eerste dagen dat de druiven drogen zijn het belangrijkst. Dan is het vooral belangrijk om te zorgen voor goede luchtcirculatie en luchtvochtigheid onder de 50% anders bestaat de kans dan de druiven gaan rotten. Over de ideale temperatuur voor het indrogen zijn de verschillende producenten het niet helemaal eens, maar houdt je een luchtvochtigheid onder de 50% aan dan zou een temperatuur rond 24 graden goed moeten zijn. Tijdens het indrogen verliest de druif zo’n 25 tot 40% van zijn gewicht. 

Twee bekende voorbeelden van dit indrogen zijn de Amarone en Recioto. 

Amarone

Het indrogen van druiven voor Amarone duurt ongeveer 100 dagen, sommige producten laten de druiven zelfs 4 maanden of langer drogen. Het drogen van de druiven heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de Amarone verbeterd wordt en de verschillen per jaargang kleiner zijn. Na het drogen wordt het sap geperst, geweekt en vergist. Het vergisten kan erg lang duren door de concentratie van het sap, soms wel 3 maanden. Even ter vergelijking, een simpele witte wijn vergist in ongeveer 2 weken. Na de vergisting krijgt de Amarone en houtopvoeding, dit kan variëren van 20 maanden tot 10 jaar. Dit is ongelofelijk lang, de meeste kwaliteitswijnen rijpen 6 tot 12 maanden op houten vaten. Officieel mag een Amarone na het de vergisting nog ongeveer 8 gram restsuiker per liter bevatten, maar men kan vaker iets meer restzoet in de amarones vinden, dit zorgt we voor het zwoele karakter van de wijn. Officieel is de Amarone een droge wijn. 

Recioto

Een ander type wijn dat in dit gebied gemaakt wordt is Recioto. Dit type wijn is altijd zoet en kan zowel rood als wit zijn. De indrogingsperiode voor Recioto duurt soms wel 4 tot 6 maanden. De meest bekende voorbeelden zijn, Recioto della Valpolicella (rood), Recioto di Soave en Recioto di Gambellara. 

Na het indrogen, wordt het sap vergist. Door de zeer hoge concentratie suikers stopt de gisting vaak voordat alle suikers omgezet zijn in alcohol. De gisting stopt omdat de gistcellen de hoeveelheid suiker niet meer aankunnen. De aanzienlijke hoeveelheid restsuikers zorgt ervoor dat wijn zoet is. Het alcoholpercentage ligt meestal rond de 13 a 14%. Net als de Amarone rijpt de Recioto na de vergisting om houten vaten. Recioto rekenen we tot zoete wijn of dessertwijn. 

Ripasso

Nog een derde stijl uit dit gebied, voor de meeste mensen misschien wel de bekendste Italiaanse wijn: Ripasso. Valpolicella Ripasso wordt gemaakt door de ‘gewone’ basiswijn uit het gebied opnieuw te laten vergisten met de overgebleven schilletjes en pitten van Amarone. De gewone Valpolicella wijn krijgt door deze methode wat meer structuur, bitters en body. Ook loopt het alcoholpercentage nog iets op door deze tweede vergisting. 

Het indrogen van druiven gebeurd niet alleen in het Valpolicella gebied, een ander bekend voorbeeld zijn de Vin Santo wijnen uit Toscane. Vin Santo wordt meestal gemaakt van Malvasia en Trebbiano druiven. Na het indrogen en de vergisting rijpt deze wijn nog enkele jaren op kleine houten vaatjes. In Toscane staat veel Sangiovese aangeplant, een druif met van nature hoge zuren en stevige tannine. Wanneer je de Sangiovese in laat drogen ontstaat er een mooie balans tussen suiker, zuren en tannine.

Meer naar het Zuiden, in Puglia staat veel Primitivo en Negroamaro aangeplant. Door de vele zonuren die druiven hier krijgen, zijn deze wijnen al wat zwoeler, krachtiger en alcoholischer dan de wijnen uit de rest van Italië. Maar ook in de gebied wordt er gebruik gemaakt van het indrogen van (een gedeelte) van de oogst om zo de wijnen nog net wat meer concentratie en een zwoel zoetje te geven. 

Deze wijnstijl proberen?

We hebben een prachtig wijnpakket samengesteld die heel toepasselijk ‘de zwoele Italiaan’ heet!

 

Onze top 5 Zwoele Italiaanse Wijn: 

 

  1. Corte Figaretto, Amarone della Valpolicella, €32,50
  2. Corte Figaretto, Bacca Nera, €9,75
  3. Trilogia de Corteviolo, Corte Rosso, €7,95
  4. Zonello, Primitvo, €7,95
  5. Castelgreve, Vin Santo, €13,95 

 

Cheers! 

Gerelateerde berichten