Wijnblog

Wijn op zijn zomers

wijn-op-zijn-zomers

Wat hebben we al onvoorstelbaar veel zomer gehad, het mooiste hiervan is dat het nog niet voorbij is!

Deze zomer is het mixen met wijn wel een beetje meer in de picture. Sommige zouden zeggen, “Het zou streng verboden moeten worden!” en gezien de liefde die veel wijnboeren en wijnmakers in hun wijn stoppen, ben ik het daar bijna helemaal mee eens. Dus beloof ik hierbij plechtig dat ik geen mooie, grote wijnen zal verprutsen, maar de terrasknallers roepen soms om wat uitdaging! Vergeet niet dat wijn al voor 85% uit water bestaat, dus een beetje spelen daarmee mag best.

Heel hip is het om een ruimer glas te nemen en er wat fruit in te leggen. Om geen ijsblokjes in de wijn te hoeven doen is het super leuk om wat fruit in te vriezen. Druiven zijn hier heel geschikt voor en geven een leuk effect in je glas, maar blauwe bes of een schijfje citroen kan ook, al heeft de laatste wel veel effect op de smaak. Welke wijn je op het fruit schenkt, ligt natuurlijk aan je eigen voorkeuren, maar het is wel leuk om het fruit mooi met de aroma’s in de wijn te combineren.

In de Gruner Veltliner van Stiegelmar zou je bijvoorbeeld een stukje groene appel en een schijfje citroen kunnen doen. In een Prosecco zou je wat meer los kunnen gaan met wat meloen, een aardbei en kers misschien. Een schijfje komkommer in een Pinot Grigio is ook heel verrassend en de Pinot Noir van Calusari zou ik lekker gekoeld serveren en dan met bramen en frambozen. Feest in je glas!

Nog een stapje verder is natuurlijk het mixen met andere dranken en NEE geen Bordeaux met cola, dat vind ik echt ‘not done’. Sangria is bijvoorbeeld een mix van wijn vers fruit en sinaasappellikeur. De goede varianten kunnen echt heerlijk zijn. De wijncocktails zijn dan natuurlijk nog een stap dichterbij, ook hierbij geld voor mij als basis een goede doorslurp wijn! Hierbij wat citroensap en kersensap met ijsblokjes en ze noemen het High Heels! Een echte topper op warme dagen vind ik ook de Prosecco met limoncello, limoentje, blaadjes munt en ijsblokjes erin. Genieten…….

Fijne zomer!
Esther team Heeren van de Wijn