Wijnblog

California Votre Santé Pinot Noir

California-Votre-Santé-Pinot-Noir

“Harvest is not only about turning grapes into wine, but it’s a reflection of Mother Nature’s work throughout the growing season.”
–Corey Beck wijnmaker Francis Ford Coppola
Een beetje voorliefde voor de Pinot Noir heb ik wel, moet ik bekennen. De Pinot Noir is voor wijnboeren een lastig druifje, de schil is relatief dun en dat maakt dat de druif gevoelig is voor ziektes en schimmels en geeft relatief geen hele grote opbrengsten. Natte voeten vindt de Pinot Noir ook helemaal niks.

De Pinot Noir, in Duitsland ook wel Spätburgunder genoemd houdt echter wel van de koelere gebieden. Je ziet hem dus vooral in de noordelijker gelegen wijngebieden, uitlopers van de Loire, Champagne, Elzas, zonnige delen van Duitsland, Noord- Italië, Hongarije en de Bourgogne natuurlijk. De Pinot Noir is natuurlijk de koning van de Bourgogne, naast de Chardonnay als koningin.
De stijl van de Bourgonge is wel een dingetje, wijnmakers over de hele wereld zijn hierdoor geïnspireerd of zetten zich daar juist heel erg tegen af. Wat zeker een feit is, is dat de elegantie van de Pinot Noir, welke soms ook behoorlijk boers kan zijn, erg geliefd is en wijnmakers wereldwijd op zoek gegaan zijn naar een perfecte plek voor deze rebel. Op zoek naar het juiste terroir, zeg maar en dat resulteert op warmere zonnige gebieden, naar een plek dicht aan de zee of een plek waar het mooi koeler is met een fijne drogende wind. Californië is ook een wijngebied wat zich nog steeds graag meet met de Franse top terroirs, zoals de Bourgogne heeft. Sinds 1976 heeft Californië zichzelf op de kaart gezet door met een Chardonnay van Chateau Montelena de blinde proeverij te winnen, dat ter info, want dat gaat over de Chardonnay. Dit was voor Californië overigens wel een ommekeer om zijn eigen weg in te slaan. De Pinot Noir daarin tegen werd een regelrechte hit na het uitbrengen van de film Sideways in 2004! Hoe bestaat het hoor ik je haast denken.

 

Deze hit in wijnland Californië werd ook opgepakt door het huis Francis Ford Coppola. Een wijngaard waar oorspronkelijk Merlot stond en waar het eigenlijk aan de koele kant daarvoor was vanwege een wind vanaf zee. Merlot werd gewisseld voor Pinot Noir. De Pinot Noir Diamond Collection werd een feit. De Pinot Noir Votre Santé, vernoemd naar een uitspraak van oma voordat ze het glas hief. Deze druiven komen van meerdere wijngaarden, maar smaakt hier zeker niet minder om. De wijngaarden liggen alle in het gebied, wat zo kenmerkend is voor deze streek, hier domineert de ochtendmist. Deze blijft vrij lang hangen en brengt hierdoor de zo gewenste koelte, tegen de middag komt de zon er strak op schijnen, dus schimmels en rot krijgen geen kans, maar de koelte zit er mooi in door de mist. De Votre Sante Pinot Noir heeft lekker veel fruit in zich vooral framboos en pruim, beetje bloemig en een klein tikje vanille van het hout. Prachtige lange afdronk.
Ik hou er gewoon een beetje van!
Groet Esther Zwanink-Stevens Team Heeren van de Wijn