Wijnblog

Traditie!

traditie

Pepernoten liggen al maanden in de winkels en de chocoladeletters vliegen je om de oren. Tuincentra worden omgetoverd tot ware kerstparadijsjes, bij de supermarkten kun je complete workshops volgen om een geweldig kerstdiner thuis te bereiden. Dus dan wordt ook maar eens tijd om de wijnen eens goed te gaan uitstallen voor de naderende decemberstorm! Het meest klassieke relatiegeschenk is toch wel een mooie fles wijn.

We zitten met zijn alle wel in een fase dat klassiek en standaard niet zo heel hip is, we willen anders, origineel, uniek! Dus waarom kom je dan toch met die fles wijn, hoor ik je denken! Ondanks alle gekte hebben we toch heel erg veel behoefte aan traditie en vinden we het heerlijk als we iets krijgen wat we stiekem toch verwacht hadden.

Zo is het heerlijk als je een kerstmarkt over loopt en al die geuren van de lekkernijen
voorbij komen, wat dacht je van de geur van bisschopswijn. De een gruwelt ervan terwijl de ander het heerlijk vindt. Gluwein of bisschopswijn wordt zo genoemd, niet om dat het vanuit een traditie met Sinterklaas is, maar vanwege de dieprode kleur, die aan de kleding van bisschoppen doet denken. De link naar Sinterklaas zal later gelegd zijn toen wij Hollanders het drankje onze eigen maakte. De bisschopswijn is van oorsprong dus ook een Engelse drank, heerlijk een warme wijn die op gezellige winteravonden geschonken kon worden, rond 1738 spraken mensen hier al over. Over Engels gesproken, zo zijn er voor de kerstdagen evenementen waarbij hele plaatsen omgetoverd worden in de oude Engels stijl van Dickens. Dickens in Deventer is hierin toch wel mijn persoonlijke favoriet. Geweldig om de beleving van vele te zien en dan ook nog eens het massaal toestromende publiek dat hier zo van geniet. Het is puur traditie, gevoel, passie en vooral plezier en dat is nou net waar het omdraait als je fles wijn met de feestdagen schenkt. Je kiest de wijn uit om mensen te bedanken, mensen die met je meegedacht hebben het afgelopen jaar. Onze wijnen gaan we dan dus ook maar mooi presenteren, want ze kunnen niet gemist worden!

Wil jezelf een heerlijke bisschopwijn maken, een recept. Het lekkerst is het toch wel om hem een nachtje te laten intrekken.
150 gr poedersuiker (is zachter van structuur)
1 sinaasappel
5 kruidnagels
1 stokje kaneel
1 fles rode wijn, maar wit mag zeker ook!
Geheim van de kok, een tikje amaretto

Steek de kruidnagels in sinaasappel, stop deze in een pan met wijn suiker en kaneelstukjes, dek het geheel af met plasticfolie en laat dit een nachtje staan.
Verwarm het de volgende dag, wel de folie verwijderen en niet laten koken.
Eventueel nog warm door een zeef schenken. Geniet!

Groet Esther Zwanink Stevens