Wijnblog

Zoveel druiven, nog meer wijn!

zoveel-druiven-nog-meer-wijn

Wijn gemaakt van druiven, tenminste daar denk ik als eerste aan. Buiten wijn van vlierbessen, pruimen en nog een heleboel meer, gaat mijn voorkeur uit naar wijn van druiven, maar er zijn er zoveel! Druiven bedoel ik dan, wijnen zijn er nog meer, want al die druiven kun je ook prachtig met elkaar mixen. Zo’n gemixte combinatie heet dan een blend.

Prachtige combinaties met nog meer diepgang en verassingen kunnen wijnmakers ermee creëren. Dan denken we aan diep rode Bordeaux wijnen, deze zijn, op enkele uitzonderingen na, altijd een blend. De klassiekers van de Bordeaux zijn nog altijd een grote bron van inspiratie voor wijnmakers, maar ook wijnliefhebbers koesteren ze nog altijd.
Als je een kijkje in de wereld neemt kom je van die leuke weetjes tegen, zo noemen ze in Californië een blend met druiven die je oorspronkelijk veel in de Bordeaux vindt een Meritage. In een dergelijke blend vind je dan druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carmenère e.d. Steken we de Oceaan over richting Zuid-Afrika, hebben ze daar ook een mooie variatie. De Cape Blend, hierbij wordt de Kaapse Pinotage aangevuld met de Bordeaux rassen. Het prachtige Italiaanse Toscane heeft ook een geheel eigen variant op de Bordeaux, hier zijn ze inmiddels omgedoopt tot Super Tuscans. De Sassicaia uit Bolgheri is inmiddels een van de meest geroemde wijn van Italie, gemaakt van de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc en heeft zijn eigen sub-zone in de DOC Bolgheri. De verdere wijnen uit deze streek hebben vaak nog een toefje Sangiovese, de druif van de veelal geliefde Chianti.
Als we even een stuk verder Oost Europa ingaan kom je bij de Hongaarse wijnstreek Villány, het Bordeaux van Hongarije wordt het ook wel genoemd! Wijnen van de druif Kadarka en Portugieser met een pittige Cabernet Franc, fluwelige Merlot en stevige Cabernet Sauvignon. Weer die gouden combinatie hier. Terug nog even naar Spanje is de Rioja uiteraard de Bordeaux van Spanje, geïnspireerd op de blend, maar hier met geheel eigen druiven. Mooi hout gelagerd met als hoofdingrediënt hier de Tempranillo druif, vaak met wat Graciano en Garnacha, soms ook een witte druif voor de elegantie. Rioja was ook het eerste wijngebied in Spanje met de meeste erkenning in de vorm van een DOCa in 1991.

Nog een laatste weetje uit de Bordeaux is het gegeven tussen de linker en de rechter oever van de Gironde, welke verder loopt in de Garonne en de Dordogne. De meeste wijnen van de linkeroever hebben het meeste aandeel Cabernet Sauvignon en de rechteroever doet het meest aan de Merlot en hoe dat zo komt is weer een verhaal apart en uitzonderingen en jaartal verschillen ook hier weer volop. Heel veel te proeven dus!