Wijnblog

Wijn is Hot

wijn-is-hot

Althans dat zou je kunnen denken. Feit is dat er een groeiende vraag is naar wijnkennis, steeds meer mensen volgen een wijncursus om meer van wijn te weten, of om het goed te kunnen proeven, onder de knie te krijgen. Wijnspijswandelingen en high wine-arrangementen vliegen je om de oren! Een tiental jaar geleden was het wijnarrangement eigenlijk nog alleen maar in de hogere klasse restaurants, nu gelukkig niet meer. Mede dankzij interesse in het sommeliersvak en gedegen wijnkennis, kan een breder publiek genieten en ervaren wat een mooie wijn-spijs combi kan betekenen voor beide.

De wijnwereld is erg dynamisch, nieuwe technieken in de wijnbereiding, snoeimethodes in de wijngaard, het juiste moment van oogsten, maar helaas ook de druif is trend gevoelig. Authentieke druiven hebben vaak een bijzonder verhaal en geven zoveel meerwaarde aan een wijn. Als een wijnmaker met passie ermee aan de slag gaat, weet je soms niet wat je proeft, prachtig.
Als je het wijngebeuren op social-media volgt kom je ook leuke weetjes, hebbedingetjes en wijnkreten tegen. De houtenbordjes met “I love my family” en al die kreten kennen we, maar wat dacht je van “You can’t buy happiness, but you can buy wine”en “I make wine disappear, what’s your super power?” De leukste zag ik op een bord, “Soep van de dag; Wijn met ballen!” Hillarisch toch!

Je hebt zelfs een wijnmuziek top 10 met uiteraard Red red wine van UB40 op nummer 1.
Onze ooster buren in Duitsland hebben al heel lang de traditie, om van de nieuwe oogst druiven en de eerste perswijn, een feestje te bouwen. Veel Nederlanders weten die weg ook te vinden, maar hier op eigen bodem gebeurt ook het een en ander rondom wijn. Zo zijn er al enkele jaarlijks terugkerende wijnfestivals, maar ook de open dagen in de Nederlandse wijngaarden. Ik zal hieronder wat data op een rijtje zetten om lekker van wijn te genieten, want daar gaat het toch om uiteindelijk!
Groet Esther Zwanink-Stevens
– 27 augustus
Chateau voor Buren, Betuws wijnfeest binnen de stadsmuren www.burenstad.nl
– 15 september
“Wijnmaker Rudolf Nipius” deelt zijn kennis over Spaanse wijnen/ HvdWbar IJsselstein www.heerenvandewijn.nl
– 22-23-24 september
Voor de 11e keer de Groesbeekse wijnfeesten www.nederlandsewijnfeesten.nl
– 24-25 september
Open dagen Nederlandse wijngaarden www.nationalewijnweek.nl/agenda
– 28 september
“Open flessen” in onze vestiging in Veenendaal www.heerenvandewijn.nl