Wijnblog

Het nieuwe jaar is vol kracht begonnen.

merlot

Vol en Kracht

Het nieuwe jaar is vol kracht begonnen. De wind waaide flink door de haren. Vanmorgen hoorde ik een boswachter vertellen dat dit de natuurlijke manier van opruimen is. Bomen die niet stabiel genoeg stonden, maken plaats voor iets nieuws. Dit is bijna de essentie van hoe het leven in elkaar zit. Al zou het als boom best fijn zijn als je een daadwerkelijk verschil in iets gemaakt zou hebben, als wijnton bijvoorbeeld! Of zou je als boom best gewoon fijn, een poos gestaan mogen hebben. Bomen zijn voor wijngenieters dus van groot belang, met name de eiken varianten. Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, slavonisch eiken, allemaal eiken waar houten vaten, barriques van gemaakt kan worden.

Al deze verschillende type eik geven ook weer een eigen invloed op de smaak van de wijn weer, maar wijn rijpen in houten vaten zorgt er vooral voor dat harde, onrijpe tannine (die smaak die lijkt of je op een druivenpitje bijt) zachter wordt en de wijn een mooi mondgevoel geeft.

Ook zorgt het rijpen op hout ervoor dat smaken in de wijn een andere toon krijgen, wat dieper in smaak gaan en er bijvoorbeeld geuren van leer, ceder of mokka en koffie in een wijn naar boven komen. Heerlijke smaken, die misschien nog lekkerder smaken als het weer buiten koud en guur is. Ik zal een paar van onze warme wijnen aan je verklappen, zodat je er heerlijk van kunt genieten.

Onze heerlijke volle en stevige ‘La Tannerie’ een blend van Merlot en Cabernet Franc of de ‘El Buscador’ Tempranillo met een beetje Garnacha en prachtig 12 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. Gaan we naar Argentinië hebben we de warme ‘Terroir Series’ van Kaiken, een blend van Cabernet Sauvignon, Malbec en Petit Verdot, waarbij het hout voor een warme toon zorgt. Tip voor een tikje Russische eik, Marques de Vargas Reserva…..mmmmmmm
Op een winters weekend, geniet ervan!
Esther, Team HeerenvandeWijn