Wijnblog

Gewoon lekker

gewoon-lekker

Veel mensen komen bij ons binnen als ze in een restaurant een heerlijke wijn gedronken hebben, die bij ons verkrijgbaar is. De wijn met een korte naam, Bolo bijvoorbeeld, dat heerlijke wijntje van gisteravond willen ze graag ook thuis drinken, delen met vrienden, maar vooral er weer opnieuw van genieten.

Eigenlijk is het best gek dat wijn dit met ons mensen doet. Ik bedoel, dit gevoel heb ik nou nooit met een colaatje of gin tonic, dat ik dan graag thuis drink om nog van het moment na te genieten! Wijn zit toch veel dieper in ons gevoel geworteld dan we soms zelf beseffen. Als we de geschiedenis van de wijnstok bekijken, dan loopt deze zo parallel met ons mee. Wijn was al bij zoveel hoogtepunten in ons bestaan aanwezig. De wijnbouw heeft alle razernijen en verwoestingen doorstaan, maar ook hoogtepunten en revoluties waren vaak in het bijzijn van een glas/kruik wijn. Er was zelfs een periode ten tijde van de slavernij, dat een slaaf recht had op een liter wijn per dag, dit vooral omdat het water niet zo betrouwbaar was, maar toch! Nu dwaal ik wel ver af van dat wijntje uit het restaurant, want daar ging het nu even om!

Wat ik er eigenlijk mee bedoel te zeggen is, dat genieten van wijn van zoveel factoren kan afhangen, de mensen met wie je bent, het eten, je gevoel van het moment. Een glas wijn kan ook een heerlijk rustpunt in de dag zijn, buiten het gegeven dat het ook gezellig is om het te delen aan tafel en er even over te praten of juist ook weer niet en kan wijn net zijn als achtergrond muziek. Mijn eigen favoriete moment om gedachteloos te genieten van een glas wijn is tijdens het koken. Als ik wijnen moet opsommen waar mensen vaak voor komen, dan is dat inderdaad regelmatig de Bolo van de Godello druif, de Portugese Guadalupe en de Bacca Nera uit de Valpolliciella is er zeker ook zo een. Het leuke is dat we er hier nog veel meer van hebben! Allemaal hebben ze een uniek moment en zijn ze in de eerste plaats vooral gewoon lekker!