Wijnblog

Wijn en Spijs

wat-eet-je-bij-de-wijn

Vaak als we een bijzonder diner hebben, wordt de combinatie van het eten met de begeleidende wijn ineens een ding. Heel veel ideeën en tips kun je vinden op het internet, maar soms raak je dan alleen meer verdwaald in het bos van wijnland. Zo is het bijna cultureel erfgoed dat je bij klassieke zuurkool een mooie droge Riesling schenkt, en bij een pasta bolognese komt vaak de Chianti of een wijn van de heerlijke druif Sangiovese uit de kast!

Maar wat drink je nou bij heerlijke sucadelapjes met rode kool of een schotel met zalm en spinazie of een salade met geitenkaas, walnoot en honing? Of nog lastiger, een gerecht dat je zelf bedenkt? Ik probeer zelf vaak het een en ander uit en knoop dan het advies van echte kenners goed in mijn oren. Het goed proeven van je wijn is les 1 en probeer eens om de eerste slok 7 seconde in je mond te laten rondgaan om alle smaken te ervaren Waanzinnig vind ik het om op ontdekking te gaan met al deze smaken!
Zo proefde ik afgelopen weekend de Rioja Marqués de Murrieta Reseva 2011 gecombineerd met een melkchocolade bonbon met gember, ananas en vanille….echt subliem!!! Maar het kan ook andersom, zo hebben we de Quinta do Quetzal branco/wit in huis, geen alledaags wijntje. Als je deze wijn proeft en je doet je ogen dicht dan gaan je zintuigen kriebelen en krijg je zo’n zin in een heerlijke romige risotto met lekker veel parmezaan!

Nog even terug bij de sucadelapjes, die zou ik een lekker glas Shirah geven. De zalm met spinazie, als je deze maakt met pesto en een pijnboompitje, dan hebben wij een heerlijk Nosiola van Endrizzi! Bij de geitenkaassalde natuurlijk een sprankelend glas van de Sauvignon Blanc, Angels Tears bijvoorbeeld. Ga vooral zelf op ontdekkingsreis!
Geniet er in ieder geval van!