Wijnblog

Winemakers Dinner

Een bijzondere avond kan weer worden bijgeschreven in het dagboek van de Heeren van de Wijn!
In de serre van het prachtige sterren-restaurant O’Mundo te Wageningen werd een proeverij gegeven door Pablo Gonzales van de Spaanse Bodega Marqués de Murrieta,
begeleid door Rudolf Nipius. Samen met 44 gasten van de Heeren van de Wijn werd er genoten van de heerlijke wijnen van Marqués de Murrieta.

De masterclass werd gestart met de elegante bloemige Pazo Barrantes 2014 Albariño, daarna kregen we al gelijk de overstap naar het Spaanse rood, de Reserva Rioja 2010. Heerlijk soepel, vol rood fruit en zelfs met een vleugje kokos, verraderlijk doordrinkbaar voor een Rioja. Direct hierna werd de Gran Reserva Rioja 2007 geschonken, weer heel anders met diep rood fruit en een beetje een pepertje. De Gran Reserva Rioja 2007 is duidelijk een zwaardere wijn, maar met zachte tannines en een pittige afdronk, deze vind ik echt een aanrader in de herfstkeuken.

Bij elke geschonken wijn werden we vol trots geïnformeerd door Pablo Gonzales. Hij vertelde over de Bodega, de visie op het wijn maken en de geschiedenis van het wijnhuis werd ons ook niet onthouden! Verrassend maakten we weer een stapje naar wit, de Rioja Capellania 2011. Dit is een wijn die na de gisting op stalen kuipen maar liefst 17 maanden rijpt op kleine fusten van Frans origine, hierdoor kan hij het met gemak opnemen tegen een rode wijn. De wijn geurt heerlijk rijp met hooi tonen en een vleug citrus, de smaak is prachtig klassiek met mooie diepgang en een lange aromatische afdronk. Echt een aanrader bij een mooi diner.

De volgende Rioja stond al weer te trappelen in de stal en opnieuw werd het glas gevuld met een prachtwijn, dit keer de Rioja Reserva Dalmau 2011. Deze wijn is een vreemde eend in de bijt, dit omdat er een beetje Cabernet Sauvignon in zit. De wijngaard waar de Cabernet Sauvignon in staat, is al meer dan 50 jaar oud en daarom is het toegestaan deze druif in de wijn te verwerken. Het is wel een krachtige wijn met fluweel zachte tannines en typerende geuren als cederhout en sigaar, wederom een wijn met klasse.

Daar kwam wijn nummer 6, de prachtige Rioja Castillo Ygay, Gran Reserva 2007. Castilla Ygay ligt in de Rioja Alto, volgens velen het beste deel van de streek. Deze wijn heeft een uitzonderlijk lange rijping van maar liefst 41 maanden gehad op eikenhouten fusten, dit proef je terug in de diepgang en complexiteit die deze wijn bezit. Ik raad aan om hem nog even lekker te bewaren als je hem in huis hebt, maar kun je echt niet wachten dan schenk je hem 1 á 2 uur van te voren in een karaf, om vervolgens intens te genieten!

Toen kwam het pronkstuk van de avond op tafel! We kregen allemaal de Castillo Ygay Blanc Gran Reserva 1986 Especial, bekroond met 100 Parker punten. Ik moest er wel over nadenken hoe ik deze wijn het beste kon verwoorden, want Especial was ze zeker, maar liefst 21 jaar gerijpt op houten fusten. Ik noem haar de “Koningin Maxima” van de wijn, prachtig klassiek in het glas, mooie rijpe geuren, maar bij iedere wals komt er een andere kant naar boven. De eerste slok proeft inderdaad naar een iets oudere wijn, maar er zit iets onder dat je nieuwsgierig maakt, het verleidt je bijna! De volgende slok is een complete verrassing, ze proeft bijna ondeugend jong, alsof de wijn met je speelt! Het glas blijft ook zo prachtig intens nageuren, diepe geuren van ingedroogde pruim en vijg! Heel bijzonder deze ervaring. item

Alsof dit alles nog geen smaakbeleving op topniveau was, volgde ook nog een prachtige diner! Marqués de Murrieta wijnen die vergezeld worden door de prachtige gerechten van O’Mundo……..ik kan hier nog wel even van nagenieten. En u kan ik alleen maar aanraden om er een volgende keer ook bij te zijn.

Ik ben nu zeker een Marqués de Murrieta fan!

Esther Zwanink
(Wijngek en Vinoloog in spé)