Wijnblog

Het jaar van de ontdekking!

Zo, die dry-january is de deur uit! We hebben allemaal weer een stralend huidje en dat kilootje extra van de feestmaand is verdwenen als sneeuw voor de zon. We hebben een maandje de tijd gehad om te overdenken hoe we vanaf hier verder gaan. Vele hebben de dry-january sowieso geskipt, maar voor wie dit wel heeft volgehouden, hebben we goed nieuws; alle wijnen die in december compleet uitverkocht waren, hebben we weer vol op binnen!

Nu genoeg gekkigheid en laten we eens even serieus kijken wat 2019 op het gebied van wijn ons gaat brengen. De nieuwste trends voor het aankomende jaar werden op de Horecava voor de wine-professionals al een beetje uitgestippelt; wij willen diversiteit in wijn, wij willen meer smaakbeleving! We zien ook dat we steeds meer oog krijgen voor authenticiteit, hierbij doel ik op de naturals en organic wines. Wijnen waar bij de puurheid het belangrijkste lijkt te zijn. Dit absoluut met een dikke nadruk op ‘lijkt’, want laten we het commerciële verhaal niet vergeten.

Zo komen er nu steeds meer wijnen uit het oosten van Europa en de Kaukasus onze kant op,een gebied welke eigenlijk de bakermat van onze wijndruif ‘Vitris Vinifera’ is. Wijnen uit deze gebieden zijn dus helemaal hip en helemaal van nu. Zo zien we wijnen uit Moldavië, Servië, Kroatië, Kosovo, Roemenië en omliggende landen hiervan. Deze landen zijn van oudsher altijd wijnlanden geweest en hebben ook wijnen met eigen authentieke druiven met onuitspreekbare namen als szürkebarát, fetească regală of hárslevelũ.

De tijd van het IJzeren Gordijn heeft deze landen erg in de weg gezeten. Familie wijnbedrijven verdwenen compleet of kwamen in handen van de staat. De kwaliteit van wijn stond niet bovenaan het prioriteiten lijstje. Gelukkig zijn tijden veranderd en worden deze wijnlanden compleet herontdekt. Je ziet veel wijnmakers met een dosis ervaring en een zak met investeringsgeld gecombineerd met avontuur-en handelsgeest naar Oost-Europa trekken, om daar prachtige wijnen te maken van wijngaarden met een ideale ligging en nog een betaalbare prijs voor de grond!

Eigenlijk zijn wij bij Heeren van de Wijn al een behoorlijk poosje trendsetter in deze! Onze Calusari wijnen uit Roemenië zijn al jaren favoriet bij veel van onze klanten. Dit wijnbedrijf heeft een internationaal wijnmakers duo aan het roer staan, de Spaanse Nora Iriate en de Australische Hartley Smith. Calusari staat voor een serie frisse, fruitige en sprankelende wijnen. De wijnen zijn van bekende druivenrassen gemaakt; pinot grigio, merlot, chardonnay, pinot noir. Het mooiste van dit wijnhuis dat ze sustainable werken, dit laatste is een ook weer een ‘hip’ woord in wijnland, maar het betekent wel iets moois! Het bedrijf zorgt goed voor haar werknemers, maar ook goed voor de woongemeenschap in de omgeving en dit alles met een groot respect voor de natuur op een zo biologisch mogelijke manier. Dit is helaas niet overal zo. Nog een leuk weetje, Calusari is een Roemeense volksdans, deze dans geeft een goed oogst en brengt voorspoed. Ik zou zeggen; proeven en genieten. Noroc!