Wijnblog

Sommelier

sommelier

In ons landje drinken we graag wijn bij de borrel, zo even een lekker glas, maar in de echte wijnlanden komt juist die fles tevoorschijn bij een hapje, er komt bij de wijn altijd iets te knabbelen tevoorschijn. Het combineren van wijn en eten zit dus niet echt in onze cultuur. Snel vinden we het “too much” en bestellen we de huiswijn in restaurants, ongeacht wat er op ons bord ligt. Hiermee zeg ik zeker niet dat we geen smaak hebben hoor, alleen roepen we heel snel “dat proef ik toch niet hoor”. Totdat je een foute combi te pakken hebt en je ineens een metaalachtige smaak in de wijn krijgt. Nou, dat is vies! We zijn een snel lerend volk en verdiepen en verwennen ons zelf, steeds vaker met mooie wijn-spijs combi’s.

Het dineren met wijn, vonden wij Hollanders, toch meer iets voor de duurdere restaurants. Tegenwoordig is het bijna standaard dat restaurants in allerlei classes een sommelier, iemand met kennis van wijn, in huis hebben. Net zoals de kok de chef in de keuken is.

Alleen is sommelier niet een beschermde titel, en iemand die wat van verschillende wijnen weet, kan zichzelf al wel zo benoemen. Goede sommeliers weten veel van smaak en kennen de bereidingswijzen van de diverse gerechten. Van de saus tot aan de kruiden, van ingrediënt tot aan de bakwijzen. Ze combineren wijnen en gerechten op kracht, smaakintensiteit, structuur, zuren en zoet. Met deze kennis zoeken ze naar smaken of aroma’s die elkaar kunnen versterken of verzachten of misschien wel naar een tegenpool in de wijn en het gerecht. Het mooie van een goede sommelier is dat hij deze verschillen van smaken en manieren van het maken en plek van herkomst van veel wijnen ook kent. Zo is hij, of zij natuurlijk, perfect in staat de juiste match te maken. Natuurlijk hebben sommige iets meer een neusje voor de zalm en zijn zij beter in dit matchen dan elk ander. Ik bedoel als we allemaal een liedje zingen, loopt bij de helft ook iedereen de deur uit. Dus je kunt echt wel zeggen dat goede sommeliers een bepaalde gave hebben in combinatie met een gedegen kennis van wijn en van de gerechten in de keuken.

Als je al die kennis dus niet hebt, is het dus helemaal niet gek dat veel mensen met vragen over wijnen en het combineren hiervan met bepaalde gerechten bij ons komen. We kennen bij Heeren van de Wijn onze wijnen zo goed qua smaak, afkomst, intensiteit en jij weet wat je gaat koken met welke gerechten op welke manier. Zodat we samen tot een geslaagde wijn spijs combi kunnen komen, gewoon voor thuis bij jou aan de eettafel! Hiermee zeg ik zeker niet dat we sommeliers zijn, maar gedegen kennis van onze wijnen zit er in ieder geval gebakken in!

Ultieme eetwijn tip, La Tannerie, deze serveer je bij een mooi kort gebakken entrecote. Deze twee smelten voor elkaar in je mond mmmmm
Tot snel!
Esther Zwanink Stevens