Wijnblog

Het zou verboden moeten worden

altijd-weer-die-wijn-zo-lekker-het-zou-verboden-moeten-worden

Althans zo denk ik erover! Natuurlijk is niet iedereen dit met mij eens, maar wijn is er in zoveel verschillende smaak nuances, zodat er bijna voor iedereen wel een fijn glas tussen moet zitten. De verschillen in wijn komen in de allereerste plaats door de druif die er gebruikt wordt. Iedere druif heeft een eigen dna met geheel eigen eigenschappen, een granny smith en een elstar smaken ook verschillend, maar het zijn beide appels.

Deze verschillen in druiven gaan nog meer een rol spelen als ze op een andere plek verbouwd worden, in een andere omgeving met andere omstandigheden. Deze factor noemen we terroir, een Frans woord, welke gebruikt wordt om de specifieke herkomst plaats van de druif te benadrukken. Als dit terroir een dusdanige afdruk in de uiteindelijk wijn weergeeft, is dit best bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan een Chablis, de Chardonnay druif die hier verbouwt wordt, geeft vaak bleke, licht groene, strakkere, mineralige wijnen, heel herkenbaar voor de streek. Het mineralige wordt veroorzaakt door de bodem, deze zit vol met fossiele van schelpdieren en heeft hiervan een dikke kalklaag gevormd. Vroeger was er op deze plek een grote binnenzee, vandaar de schelpdieren.

Behalve de druif zelf en een eventueel terroir is natuurlijk de mens zelf heel bepalend voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Een bekende uitspraak hierin is, “Van slechte druiven kun je geen goede wijn maken, maar van goede druiven kun je wel een slechte wijn maken”. De wijnboer en de wijnmaker bepalen door elke keuze die zij maken zo erg de uiteindelijke smaak, al zijn sommige druiven zo sterk van karakter dat ze ten alle tijden hun specifieke kenmerken laten gelden!
Het begint al in het groeiproces, dan de pluk. Vindt deze plaats op het juiste moment van rijpheid of heeft de wijnmaker er een bepaalde visie over om dit later of eerder te doen! Hoe zijn de weeromstandigheden in dit proces? Allemaal van belang. Wat gaat de wijnmaker doen met de druiven, houdt hij ze fris en fruitig, voor een strakke, sappige wijn, of juist niet? Laat de wijnmaker de druiven indrogen, fermenteren en rijpen op houten vaten en zo ja, welk hout? Grote vaten, kleine barrique, gebruikt, nieuw, Frans of Amerikaans? Zoveel keuzes zijn er om tot die ene unieke wijn te komen.

We kennen allemaal wel de Chardonnay en de Sauvignon Blanc, maar heel leuk is het om te zien dat er vaker naar andere druiven gekeken wordt en mensen zich er meer in verdiepen. Wat druiven die aan ‘hip’ zijn terrein winnen, zijn bijvoorbeeld de Pinot Grigio en de Verdejo. Deze laatste druif heefdt grote faam in de Rueda, Spanje en sinds 1980 is dit een DO, Denominación de Originen. De Verdejo geeft een frisse wijn met een aroma van wit fruit, bloesem en kruiden. Een eigen verfijnde smaak, weer anders dan Sauvignon Blanc. Sommige wijnmakers combineren diverse druiven om zo het beste van beide te gebruiken. Dit leidt dan weer tot hele nieuwe en soms verrassende smaakcombinaties. Soms zo lekker, dat het bijna verboden moest worden!

2019 Gaat absoluut het jaar worden van de ontdekking, er zijn wel honderden, misschien wel duizenden diverse druiven. Dat wordt een heerlijk jaar dacht ik zo.

Op de eerste proost!
Esther